Predavnje na temu „Prevencija raka dojke „ u organizaciji Povjereništva mladih Naroda i Pravde Ilijaš održano je u Biznis centru Ilijaš.

Rak dojke najčešći je rak u žena. Broj novooboljelih u Europi je u porastu, ali je broj umrlih u padu. Pravi uzrok pojave raka dojke ne zna se. Poznati su neki rizični faktori : starija dob, rana pojava mjesečnice, rana menopauza, kasni prvi porođaj, mali broj rođene djece, žene koje su kratko dojile ili uopće nisu dojile, hormoni, prehrana s mnogo masnoća (mediteranska prehrana djeluje zaštitno), alkoholizam, pušenje, debljina, tjelesna neaktivnost, zračenje (posebice u pubertetu), stres, porodična anamneza raka (posebice majka i sestra). Na neke se faktore ne može djelovati pa je rana dijagnoza najvažnija za izlječenje.

Samopregled dojki i mamografija najučinkovitije su mjere za rano otkrivanje bolesti.

Medžida Kasapović, predsjednica Povjereništva mladih Naroda i Pravde Ilijaš.

Mi u povjereništvu mladih Ilijaš nastojimo da obilježimo važne datume,  tako smo povodom Svjetskog dana zdravlja odlučili da napravimo jedno jako važno predavanje za sve žene . Predavač je djevojka koja sve to preživjela“-kazala je Kasapović za Radio Ilijaš.

Kako se medicina već duže vrijeme posvećuje otkrivanju lijeka protiv raka dojke, svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti.

No, rak dojke još uvijek je na prvom mjestu za žene fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj oboljelih popeo na milijun žena godišnje.

Jedini način ozdravljenja u slučaju raka dojke njegovo je rano otkrivanje. Prepozna li se u početnoj fazi potpuni oporavak je gotovo siguran. Kako bi se dijagnosticirale nekakve nepravilnosti na dojci u obliku kvržica potrebno je redovito vršiti samopreglede.

Predavač je  bila  Anida Skenderagić, 24 –godišnja djevojka koja je sa 21 godinom bolovala od karcinoma dojke.

Sa 21 godinom sam bolovala od karcinoma dojke, dva puta operisana, sada se bavim volonterskim radom  i želim da svojim primjerom pomognem svim ženama koje se bore sa sličnim problemima. Želim da ukažem na  važnost prevencije karcinoma dojke,  kao neko ko je to prošao smatram  i da je važno još od srednje škole da djevojke imaju preglede. Trebamo vršiti samopreglede kako bismo na vrijeme reagovali“-poručila je Skenderagić.

Kontrola stanja dojki za svaku ženu treba postati rutina i obaveza, isto kao i redovni ginekološki pregled.

Žene bez pojava raka dojke u bližoj rodbini

u dobi od 20 do 30 godina
– samopregled dojki jedanput mjesečno,
– klinički (kod kirurga ili ginekologa) i ultrazvučni (UZV) pregled svakih 1-2 godine,u dobi od 40 do 49 godina
– samopregled dojki jedanput mjesečno,
– klinički i UZV pregled jedanput godišnje,
– bazična mamografija (sljedeće mamografije svake dvije godine),

u dobi iznad 50 godina
– samopregled jedanput mjesečno,
– klinički i mamografski pregled jedanput godišnje,

Žene s pojavom raka dojke bliže rodbine

– samopregled jedanput mjesečno,
– klinički i UZV pregledi jedanput godišnje nakon dvadesete godine života,
– prva mamografija s 35 godina, a potom svakih 1-2 godine,

žene s liječenim rakom dojke

– samopregled jedanput mjesečno,
– klinički i UZV pregled dva puta godišnje,
– mamografija jedanput godišnje.


Svaka žena treba znati faktore  rizika te potrebu javljanja liječniku kad se nađe kvržica ili bilo koja promjena na grudima. Od liječnika treba zatražiti tačnu uputu kako se pravilno obavlja samopregled dojki.

Share.

Comments are closed.