Omladinski iftar u džematu Podlugovi jedan od najljepših događaja u Ilijašu


Kažu da je mladost zlatno doba života, a upravo kao zlatne mladiće i djevojke opisuju omladinu džemata Podlugovi, koji uz Asmira ef. Salihovića, poput uvježbanog orkestra i posade vode projekte u džamiji “Ljepotici” do ispunjenja i savršenstva.

Perfekcija i savršena organizacija bili su komentari više od 200 postača koji su u utorak 20. juna prisustvovali omladinskom iftaru u dvorištu džamije Podlugovi. Hafiz Ammar Bašić prenio je nadahnutu poruku i savjete omladini, a  program su uljepšali Armin Muzaferija i Ajdin Hasanić. Ovom prilikom u ime džemata Podlugovi  uručena je hedija i zahvalnica za podršku načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću.

Pobjeđuju samo najbolji

Načelnik Fazlić i efendija Salihović, gledajući mladalačku energiju, koja donosi novu snagu i vjeru u prosperitet, sjetili su se vremena rata, ubijanja mladosti, oduzimanja slobode i doba kada je bilo teško vjerovati u bolje sutra, kako u Bijeljini, tako i u Ilijašu. Svako je zlo nečemu na dobro, a što nas ne ubije očvrsne nas. Tako  je stradanje mladosti u Bijeljini za mladog softu Salihovića bilo podstrek da se bori, učenjem, pisanjem, studiranjem, da teži perfekciji jer smatra da islamska omladina samo ukoliko bude najbolja u svakoj oblasti, požrtvovana za plemenite ciljeve, može spasiti islam, posebno ako ponovo dođu teška vremena.

Načelnik Fazlić podsjetio je na važnost džamija i džemata.

– Ovakva priznanja koja dolaze od naroda za mene kao čovjeka koji želi da sve bude bolje najviše znače.  Večeras govorimo o džematima, omladini. U Ilijašu su u ratu srušene sve džamije i svi mektebi. Od 2000. godine napravljeno je 17 džamija, okupljeni su svi džemati koji rade i danas su aktivni. Omladina je pokazala novu snagu koja je neophodna za ono što nas čeka,a to je borba za opstojnost našeg naroda i domovine. Domovina nam je jedina zaštita i sav kapacitet moramo ulagati u sebe i u našu domovinu, poručio je načelnik Fazlić.

Bogatstvo u različitosti

U Podlugovima žive ljudi iz više od 30 bosanskohercegovačkih općina i ta različitost predstavlja njihovo najveće bogatstvo, jer kako često znaju reći, oni ujedinjeni tkaju bosanski ćilim u kojem je svaka šara na svom mjestu i bez koje slika ne bi bila upotpunjena.

Mladi Ajdin Hasanić, koji nove medije koristi za promociju pravih islamskih vrijednosti, na svoj duhoviti način govorio je o sudbini, Božijem određenju ukazavši na važnost pouzdanja u Boga u svakom poslu poručivši da smo ovisni o Božijoj volji i da po zemlji ne treba hoditi nadmeno.

Hafiz Amar Bašić prenio je dva kratka savjeta, kazavši da je Ramazan prilika da spoznamo drugu dimenziju sebe, da pokažemo drugo ljepše lice kada se možemo oduprijeti grijesima i strastima.

-Lijepo je da studiramo, da imamo poslove, da lijepo živimo ali najljepše od svega je da život posvetimo tome da Gospodar bude zadovoljan nama. Smisao života nisu lajkovi na facebooku, površne, prizemne i prolazne stvari. Zato podignite svoje ambicije, nemojte da budu prizemne, dunjalučke, trebamo stremiti da ostvarimo više, da ostavimo trajno dobro iza sebe, posebno u Ramazanu podignimo svoje ambicije. A kada i ako posrnemo, pokajmo se i popravimo, jer vrata pokajanja nikada se ne zatvaraju. Omladina je snaga džemata, Islamske zajednice i sa čestitom omladinom možemo učiniti našu državu boljom za djecu koja će, ako Bog da,  doći iza nas, poručio je hafiz Bašić.

Omladina može doprinijeti društvu poklanjajući nesebično svoje vrijeme, talenat, pa i novac. Omladina je najvažnija spona koja donosi pozitivne promjene u društvu. Na ovom događaju dokazano je da ove izjave nisu prazne riječi i da omladinci mogu mnogo dati svojoj zajednici samo ukoliko im se ukaže prilika i povjerenje.

Piše: Nermina Durić-Kahvedžić/Radio Ilijaš

 

}