ILIJAŠVIJESTI

Općina Ilijaš uvodi standard ISO 9001:2015

Općina Ilijaš je proteklih mjeseci intenzivno radila na prelasku na novi standard međunarodne kvalitete ISO 9001:2015. Održane su radionice sa članovima Tima za kvalitet Općine Ilijaš, kojim su rukovodili ovlašteni auditor Cetifikacijske kuće “Bureau Veritas“ Nijaz Alispahić i menadžerica za kvalitet u Općini Ilijaš Muvedeta Fazlić. Također,  interni auditori su pristupili polaganju ispita koji si uspješno položili, te tim povodom danas je upriličena i svečana dodjela certifikata.
Nijaz Alispahić , auditor Certifikacijske kuće “Bureau Veritas“ je naglasio da je Općina Ilijaš jedna od prvih općina u Bosni i Hercegovini koja se pripremila za certifikaciju na novi standard. “Zahvaljujući naporima Općinskog načelnika i njegovoj viziji da stvori ambijent za život, rast i razvoj u skladu sa najvišim svjetskim standardima g. Akif Fazlić je donio odluku da se poslovni sistem uskladi sa zahtjevima najviših svjetskih standarda. Ovo je peto izdanje međunarodnog standarda koji obuhvata sve poslovne procese na način da se smanje svi mogući rizici i da se radi u skladu sa zakonom i najvećim svjetskim standardima. Ovdje sam bio u ulozi konsultanta koji je pripremao administraciju i sve poslovne procese usklađivao sa zahtjevima međunarodnog standarda, uključujući novu dokumentaciju i pripremu internih auditora, polaganje ispita za interne auditore i danas možemo reći da su spremni za eksterni audit koji će se zvanično utvrditi da je Općina Ilijaš uskladila svoj sistem sa najvećim međunarodnim standardima iz ove oblasti”, rekao je g. Alispahić.
Politika kvalitete Općine usklađena je sa novim standardom, kao i Poslovnik kvaliteta, a pristupilo se i usklađivanje ostale dokumentacije.
Muvedeta Fazlić, vodeći interni auditor u Općini Ilijaš je naglasila da su auditori uradili veliki dio posla, te dodala: “Završili smo jedan dio pripreme za uvođenje ISO standarda 9001:2015.  Na samom početku imali smo tim koji je sadržavao veći broj uposlenika koji se upoznao sa ovim sistemom, održali smo niz radionica, pripremili smo sve za donošenje Poslovnika kvaliteta kojeg je Općinski načelnik prihvatio i potpisao. Nakon toga smo krenuli na obuku internih auditora koji su također prošli niz vježbi i sastanaka na kojem smo se pripremali za ispit. Ispit smo svi položili i danas je prilika da dobijemo certifikate kao interni auditori. Nakon položenog ispita proveli smo interni audit, uradili smo ustvari auditiranje “nas nad nama” gdje smo na jedan novi način auditirali sve službe i važne procese u tim službama”.
Općina Ilijaš je do sada primjenjivala ISO 9001:2008, a prelaskom na novi standard teži se unaprjeđenju rada organa uprave, njegovom poboljšanju, a u cilju pružanja što kvalitetnije usluge građanima.
Općinski načelnik Akif Fazlić zahvalio se g. Nijazu Alispahiću i Certifikacijskoj kući “Bureau Veritas“ koji su vodili sve procese sa internim auditorima Općina Ilijaš, te izrazio zadovoljstvo današnjim uručivanjem certifikata.
Mi u svom opredjeljenju nastojimo da gradimo imidž općine onakav kakav treba da bude prema zahtjevima građane koje imamo te u tom smislu provodi se niz aktivnosti. Jedna od aktivnosti jeste i uvođenje ovog petog ciklusa sistema kvaliteta, ISO standard 9001:2015. Novombar je mjesec kvaliteta i to je koincidiralo da danas imamo jedan lijep trenutak, kada je grupa uposlenika općine Ilijaš, koje inače vode procese u općini položili ispit za interne auditore i oni će danas dobiti certifikate. Time će dobiti još jednu dodatnu obavezu unaprjeđenja svih procedura koje mi provodimo, a to sve treba da rezultira povećanim imidžom i transparentnošću i svemu onom što jedna efikasna administracija opredjeljenja ka uspjehu treba da pruža”, rekao je Općinski načelnik Akif Fazlić.
Internim auditorima čijim aktivnim radom i zalaganjem je usklađen sistem sa zahtjevima najnovijeg međunarodnog standarda ISO 9001:2015 Općinski načelnik Akif Fazlić i Nijaz Alispahić uručili su certifikate.
U narednih mjesec dana da Certifikacijska kuća “Bureau Veritas“ zvanično će potvrditi prelazak Općine Ilijaš na novi standard ISO 9001:2015 i izdati certifikat.

Povezane objave

Back to top button