DSC_0694U znak sjećanja na 17 poginulih šehida i civilnih žrtava rata sela Korita, danas je upriličeno otkrivanje spomen obilježja koje će biti trajni podsjetnik na doprinos Korita i žrtvu koje je stanovništvo ovog mjesta dalo u  Odbrambeno-oslobodilačkom ratu ‘92.-‘95. Manifestacija je održana kod bivše škole na Koritima.

Inicijator projekta i jedan od najzaslužnijih za njegovu realizaciju je vijećnik Općinskog vijeća Ilijaš Akif Bešlija. Općina Ilijaš je prihvatila ideju, projekat koji je u potpunosti finasiran iz budžeta Općine Ilijaš.

-Prije dvije godine  pokrenuo sam inicijativu da se na ovom mjestu zbog doprinosa boraca i stanovništva izgradi spomen obilježje. Inicijativu je odmah prihvatio načelnik Općine Ilijaš. Potom su počeli radovi, te su se napokon stekli uslovi da se spomenik i otvori kao znak zahvalnosti šehidima, civilnim žrtvama rata, koji su dali najviše što se može dati, svoj život da bi mi danas živjeli, radili, školovali se. Na ovom mjestu od danas će svake godine početi obilježavanje stradanja i sjećanje na šehide i civilne žrtve rata Korita. Ovaj spomenik je znak da se njihova  žrtva nikada  neće zaboraviti, kazao je, između ostalog, predsjednik  Organizacionog odbora Akif Bešlija pozivajući da ovo mjesto bude historijski podsjetnik na herojstvo Korita i ostalih sela te se zahvalivši svima koji su dali doprinos i podršku u njegovoj izgradnji.DSC_0639

Dževad Bešlija, jedan od direktnih učesnika borbe na Koritima, dobitnik najvećeg priznanja Zlatni ljiljan govorio je o početku rata u ovom mjestu, strateškoj važnosti ove kote i za vojsku, ali i za civilno stanovništvo, kazavši da na Koritima nije bio rat nego pakao.

Na doprinos Korita u odbrani BiH podsjetio je i bivši komandant 126. ilijaške brdske brigade Enes Durak.

-Korita su dala ogroman doprinos ostanku i opstanku BiH, od onoga da su primili veliki broj izbjeglica, pa do vojne uloge, odavde su mnoge stvari krenule i došlo se i do trenutka oslobođenja Čemerske planine. Odavde sam ja kretao sa svojim manevarcima a znao da se ja ili neki od njih neće vratiti.  Ja se ponosim onim što smo radili, sačuvali BiH, sačuvali odnose između Bošnjaka i Hrvata. Ja samo poručujem onima koji se bave politikom da nas ne zaobilaze jer mi smo ovo stvarali i gradili i opet ćemo se boriti ako bude trebalo, poručio je Durak.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić istaknuo je važnost Korita koji su pružali nadu i u najtežim trenucima i odakle su ‘95. i pokušavane akcije deblokade i oslobođenja Sarajeva.DSC_0766

-Ovdje su bili heroji, naše 126. brigade, kao i drugih brigada. Ovo spomen obilježje govori o tim ljudima, o žrtvama koje su dali u ratu. Mi ispunjavamo naš dug prema tim ljudima, čuvamo sjećanje. Historija je ono što se zapiše, ono što je trajno, što ostavimo mladima da znaju što se dešavalo. Zaista sam ponosan što danas otkrivamo ovo spomen obilježje i što činimo dobra djela za buduća pokoljenja, kazao je načelnik Fazlić.

Amel ef. Šehović i Sejid ef. Strika proučili su ašere.  Adin i Kenan Hasić iz Hora Preporod Ilijaš izveli su ilahije,a učenice su čitale prigodne literarne radove  Na kraju programa, brojne delegacije su položile cvijeće na novootvoreno spomen obilježje. Galeriju fotografija pogledajte na facebook stranici Radio Ilijaš.

 

Share.

Comments are closed.