Ove srijede u kinu Ilijaš: “Iza žice” dokumentarac o djeci koja su preživjela strahote logora

U organizaciji JU KSC i Radio Ilijaš i BZK Preporod Ilijaš u kinu Ilijaš u srijedu 14. februara 2018. godine sa početkom u 19:00 sati bit će prikazan film “Djeca iza žice” autora Avde Huseinovića , o svjedočenjima maloljetnika koji su devedesetih godina bili zatvoreni u logorima širom BiH . Prolazili su različite torture koje su ih obilježile za cijeli život.

Dokumentarni film “Djeca iza žice” govori o maloljetnicima koji su prisilno zarobljeni u logorima tokom rata u BiH, 1992.-1995. godine. Učestvuje 12 bivših maloljetnih logoraša iz Bosanskog Novog, Prijedora, Jajca, Višegrada, Foče, Sarajeva, Prozora…

Najviše maloljetnika prošlo je kroz prijedorski logor Trnopolje, a najviše ih je ubijeno u Vlasenici. Cilj filma je i da se o ovoj temi priča kako ne bi bilo zaboravljena. Specifičan je i po tome što u njemu kao ni u jednom drugom filmu koji je do sada snimljen nema ovoliko pominjanja direktnih izvršilaca zločina, imenom i prezimenom.

Režiser Avdo Huseinović je istakao da je riječ o jednom fenomenu, nevjerovatnoj pojavi na kraju 20. stoljeća, da djeca zaštićena svim načelima, pravima dođu u poziciju da se nađu u nevjerovatnim okolnostima i postanu logoraši.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.