Počela Škola skijanja za učenike iz Ilijaša

Škola skijanja, počela je ove srijede i za ilijaške đake.  Na Igman su u ovoj smjeni sa instruktorima otputovali učenici šestog razreda iz Podlugova i Starog Ilijaša.

Prema zvaničnim spiskovima koji su dostavljeni Ministarstvu kulture i sporta KS iz O.Š. “Hašim Spahić” škola skijanja je planirana za 71 učenika, iz O.Š. “Podlugovi” 47, O.Š. “Stari Ilijaš” 55 i iz O.Š. “Srednje” planirano je 32 učenika.

Općina Ilijaš je izvršila postupak javne nabavke pancerica za koje je Ministarstvo kulture i sporta KS doznačilo sredstva.

Treća smjena planirana je za 21. februar, četvrta 28. februara, peta 07. marta i posljednja je planirana 14. marta.

Realizacija projekta “Škola skijanja” za sve učenike šestih razreda osnovnih škola u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo realizira se od početka februara.

Planirano je da u ovom projektu učestvuje oko 4.000 učenika iz 65 osnovnih škola s područja Kantona Sarajevo.

Đacima je obezbijeđena oprema za skijanje, prijevoz i ski karte, a ovisno o vremenskim prilikama oni će skijati na Malom i Velikom polju na Igmanu, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Po riječima ministra za obrazovanje, nauku i mlade Elvira Kazazovića , ovo je vrlo značajan projekt jer se konačno po prvi put ukazala prilika da našim školarcima omogućimo sve što im je potrebno da nauče skijati, i to u periodu kada je uveden  i treći čas Tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Također, kako bi učenicima olakšali da savladaju tehnike skijanja, pripremljen je priručnik pod nazivom “Skijanje za djecu”, koji daje jasne i kratke upute, kao i savjete za kvalitenije i efikasnije skijanje na planinama. On je ujedno i poklon svim dječacima i djevojčicama.

Na planinama će svakodnevno boraviti oko 700 učenika, koji će sa nastavnicima i instruktorima skijanja učiti osnove ovog zimskog sporta.

Školu skijanja u preostalim smjenama pohađat će i djeca iz OŠ “Hašim Spahić” i OŠ “Srednje”.