Počelo obilježavanje 130. godišnjice Zemaljskog muzeja BiH

Svečanim otvorenjem obnovljene izložbene sale na Odjeljenju za prirodne nauke danas je u Sarajevu počelo obilježavanje 130. godišnjice osnivanja i rada Zemaljskog muzeja BiH, najznačajnije naučno-obrazovne i kulturne institucije u našoj zemlji.

Program obilježavanja trajaće do 23 sata, a ulaz je besplatan.

Sala, u kojoj su smještene prezentacije Odjeljenja prirodnih nauka, konzervacije, etnologije i Biblioteke Zemaljskog muzeja BiH obnovljena je prvi put nakon što je u ratu pretrpjela ozbiljna oštećenja.

Zamjenica direktora ove institucije Marica Filipović ukazala je na značaj obilježavanja 130 godina djelovanja i rada Zemaljskog muzeja.

“Na ovu godišnjicu smo izuzetno ponosni, jer je u cijelom tom periodu Zemaljski muzej prolazio kroz različite uspone i padove. Mislim da najteži period prolazi upravo u dvadeset prvom vijeku. Ipak, uposlenici nastoje pružiti posjetiocima što više sadržaja i razloga da ponovno dolaze u našu instituciju i razgledaju naše izložbe”, rekla je Filipović.

Predstavnik Fonda za zaštitu okoliša FBiH Adi Habul istakao je da se ova institucija opredijelila za aktivno učešće u pomaganju Zemaljskom muzeju zbog čega je svojim sredstvima renovirala salu Odjeljenju za prirodne nauke. Planirana je i nabavka opreme za istraživanje i kompjuterske opreme.

Tokom dana posjetioci će, između ostalog, moći prisustvovati brojnim predavanjima te otvaranju izložbe “Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća“, a program obilježavanja nudi i brojne radionice i prezentacije.

Muzej je, odlukom tadašnje Zemaljske vlade, osnovan 1888. godine kao samostalna državna ustanova, a 1. februara iste godine zvanično je otvorio svoja vrata. U proteklih 130 godina razvio se do statusa najvažnije savremene naučno-obrazovne i kulturne institucije u Bosni i Hercegovini.

Svoj najteži period Zemaljski muzej BiH doživio je u oktobru 2012. godine, kada je, zbog nebrige i nedostatka interesa vladajućih struktura u državi, prvi put nakon 124 godine bio primoran zatvoriti svoja vrata. Uposlenici Muzeja nastavili su, bez plata, doprinosa i bilo kakvih sredstava, raditi i voditi brigu o eksponatima, zbirkama i zgradama Muzeja iza zatvorenih vrata.

Muzej je ponovo otvoren u septembru 2015. godine kada je, na inicijativu Ministarstva civilnih poslova BiH, 35 predstavnika svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, potpisalo Memorandum o razumijevanju koji je trebao doprinijeti rješavanju pitanja finansiranja sedam institucija kulture od državnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Iz ove vrijedne institucije navode da pravni status Muzeja i danas predstavlja otvoreno pitanje, a finansiranje neriješen problem.

Međutim, u poslenici Muzeja i dalje rade, postavljaju izložbe, a ostvarena je i značajna saradnja sa institucijama u zemlji i inostranstvu, te realizovan je veliki broj projekata.

BHRT