MJESTO ZA REKLAMU
Svečanom ceremonijom u sarajevskom Narodnom pozorištu i projekcijom filma “Hladni rat” poljskog oskarovca Pavela Pavlikovskog (Pawel Pawlikowski) sinoć je otvoren 24. Sarajevo Film Festival (SFF). Danas počinje Takmičarski program igranog filma u okviru kojeg će se 10 filmskih ostvarenja boriti za prestižnu nagradu “Srce Sarajeva”.

Takmičarski program 24. SFF-a donosi četiri svjetske premijere, jednu međunarodnu premijeru te pet regionalnih filmskih premijera.

Žirijem Takmičarskog programa predsjedavat će slavni iranski reditelj i scenarista Asgar Faradi (Asghar Farhadi), dvostruki dobitnik Oskara (“A Separation”, “The Salesman”).

Filmovi koji će na ovogodišnjem SFF-u imati svoj debi u svjetskim kino dvoranama su: “Jedan i po princ”, film rumunske rediteljice Ane Lungu, “Kradljivci golubova” turskog reditelja Osmana Dogana, zatim rumunski film “Florin” reditelja Florina Serbana, te hrvatski dugometražni film “Sam samcat” režisera Bobe Jelčića, nastao u koprodukciji sa Fondacijom za kinematografiju Sarajevo.

Film “Sam samcat”, čiju režiju potpisuje Mostarac Bobo Jelčić (“Obrana i zaštita”), možete premijerno pogledati danas od 11:30 i 22:00 sati u Narodnom pozorištu.

Drugi film iz Takmičarskog programa – igrani film na današnjem repertoaru je mađarsko ostvarenje “Jedan dan” u režiji Zsófie Szilágyi koji je na rasporedu u dva termina, u 9:00 i u 19:30 sati, također u Narodnom pozorištu.

Program “U fokusu” će predstaviti 6 dugometražnih igranih filmova, jedan dokumentarni i jedan animirani film. Među njima je i novo autorsko djelo Aide Begić „Ne ostavljaj me“, u koprodukciji Turske i BiH. Film je na programu u 16:00 sati u Narodnom pozorištu.

Open Air program u Ljetnom kinu Raiffeisen donosi rediteljski prvijenac glumca Pola Dejna (Paul Dano) “Divlji život” u kojem glavne uloge tumače Džejk Gilenhal (Jake Gyllenhaal) i Keri Maligen (Carey Mulligan). Projekcija filma na otvorenoj sceni Metalca počinje u 20:30 sati.

Generalni medijski pokrovitelj 24. Sarajevo Film Festivala je Radio-televizija Bosne i Hercegovine, a ljubitelji sedme umjetnosti će do 17. avgusta moći pratiti sva festivalska dešavanja u programima BHRT-a.

Narodno pozorište Sarajevo:
U 9.00 sati – “Jedan dan”
U 11.30 sati – “Sam Samcat”
U 14.00 sati – “Beskonačni fudbal”
U 16.00 sati – “Ne ostavljaj me”
U 19.30 sati – “Jedan dan”
U 22.00 sati – “Sam samcat”

Open Air – Ljetno kino Raiffeisen:
U 20.30 sati – “Divlji život”

Share.

Comments are closed.