U Bosni i Hercegovini je do sada zabilježeno 178 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje, podaci su Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, koja posmatra predizborni period u BiH.

Nakon prve četiri sedmice posmatranja predizbornog perioda, posmatrači Koalicije su konstatovali da su izborne nepravilnosti nastavljene.

Evidentirano je 18 različitih političkih subjekata koji su kršili odredbu Izbornog zakona BiH o preuranjenoj izbornoj kampanji, koja se najčešće ogleda u plaćenom oglašavanju na društvenim mrežama i organizovanju javnih događaja, čiji je cilj promovisanje političke stranke ili kandidata na izborima.

Iz Koalicije su saopštili da do 19. avgusta, deset lokalnih izbornih komisija nije ispoštovalo odredbe Izbornog zakona BiH o ravnopravnosti polova i to pet na štetu žena i pet na štetu muškaraca.

Ističu da su ti članovi, pored jasne odredbe zakona, ipak dobili saglasnost za imenovanje u opštinskim vijećima i skupštinama opština u BiH, koje je potvrdila Centralna izborna komisija.

Dodali su da, osim toga, 12 lokalnih izbornih komisija nema adekvatne uslove za rad.

U četvrtoj sedmici izvještavanja, piše u nalazima, 62 lokalne izborne komisije nisu održale sjednicu, a 16 sjednica uopšte nije bilo najavljeno iako je obaveza.

Opštinska izborna komisija Jezero je i dalje jedina lokalna izborna komisija koja nije usvojila Poslovnik o radu, a u svakoj drugoj opštini, gradu u BiH politički subjekti nisu dostavili prijedloge članova biračkih odbora do 15. augusta, saopćeno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Share.

Comments are closed.