Katolici 01. novembra  obilježavaju svetkovinu Svi sveti, a drugog dana ovog mjeseca Dušni dan ili Spomen svih vjernih mrtvih.  Običaji koji obilježavaju dan Svih svetih je posjećivanje grobova obitelji i prijatelja koji više nisu s nama, polaganje cvijeća i paljenje svijeća na njihovim vječnim počivalištima.  Cvijećem i svijećama okitit će grobove bližnjih, u crkvama će se održati posebne mise, a na grobljima blagoslov grobova.
Predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović i predstavnici Službe za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš  obišli su katoličko groblje u Brezi gdje su sahranjena tri poginula borca Armije BiH Mijo Ilić, Drago Martinović i Josip Lajner i na njihove grobove položili cvijeće.

Velečasni dr.Pero Brkić, dekan Sutješkog dekanata i župnik župe Breza za Radio Ilijaš kazao je više o obilježavanju ovog datuma.

Sve civilizacije i sve vjere svijeta imaju jedan dan u godini kada se sjećaju pokojnika. Kod nas je to na dan  Svih svetih  određeno na Dušni dan. Zahvaljujući onima kojih nema, mi postojimo. I mi baštinimo nešto od njih. Svi su ostavili i uradili nešto u svom životu od čega mi profitiramo i nakon nas će profitirati drugi. To je dobro i važno jer se kaže da su groblja zalog naše budućnosti, odnosno kako pazimo grobove i poštujemo mrtve tako se odnosimo i prema živima. Trebamo biti zahvalni onima koji su braneći sebe i svoje obitelji dali nama kakav-takav mir i slobodu i njima dugujemo sjećanje i čuvanje od zaborava, poručio je velečasni Brkić.

Na obavezu sjećanja na najhrabrije sinove odbrane podsjeća i Nijaz Spahić, pomoćnik načelnika u Službi za boračko-invalidsku zaštitu Općine Ilijaš.

Svake godine, 01. novembra, delegacija Općine Ilijaš  i boračka udruženja posjeti groblje gdje su ukopani pripadnici oružanih snaga Armije BiH druge vjeroispovjesti. Danas smo ovdje u Brezi gdje su ukopani Ilić Mijo, Martinović Drago i Lajner Josip. Posjećujemo grobove poginulih boraca katolika koji su svakako zaslužni i pokazali su svoj patriotizam i dali najveću žrtvu kada je to bilo najpotrebnije, kazao je Nijaz Spahić za Radio Ilijaš.

Načelnik  Općine Ilijaš Akif Fazlić, predstavnici Službe za boračko – invalidsku zaštitu Općine Ilijaš, predstavnici boračkih udruženja sa područja općine Ilijaš te predstavnici Udruženja porodica šehida i poginulih boraca posjetili su i groblje Sv. Josip Desava u Stupama, u mjestu Ljubina. Položili su cvijeće na grob zlatnog ljiljana Velimira Vidakovića, pripadnika Armije BiH.

Vladimir Vidaković, otac pokojnog Velimira, na sinov grob je ove godine došao sam. Njegova supruga Jagoda je umrla. Uspomene su jedino što je ostalo Vladimiru i što vrijeme ne briše.

Sjećanje na najbolje sinove i heroje je tradicija Općine Ilijaš i to je segment društvenog života koji se uspješno prenosi i na mlađe generacije. Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić je kazao da posjetom grobljima dajemo doprinos instituciji sjećanja.

Kršćanin vjeruje da se život duše nastavlja nakon tjelesne smrti iako u drukčijem vidu. Stoga je Dušni dan, koji se slavi nakon Svih svetih, posebno posvećen molitvi i sjećanju na pokojne.

Share.

Comments are closed.