ILIJAŠVIJESTI

Posjetili smo Gradsku tržnicu u Ilijašu: Šarenilo boja na tezgama prodavača

Subota je važan dan u nedjelji koji je za Ilijaš i stanovnike Ilijaša, ali i ostalih mjesta ostao rezervisan za pijacu. Tog dana iz okolnih sela dolaze mještani sa domaćim proizvodima koji prodaju i na taj način zarade novac. Na pijaci se, tako, najčešće prodaje domaća hrana, u prvom redu mlijeko, sir i kajmak, ali i voće i povrće. Ima naravno i prodaje ručno rađenog alata, vunenih čarapa, džempera i svega ostalog što su vrijedne ruke mogle i znale da naprave.

Ilijašani, ali i stanovnici okolnih mjesta, rado svraćaju na pijacu i to ne samo kako bi prodavali, nego najviše da bi razgovarali, družili se, dijelili jedni s drugima i radost i muku, ali i razne priče iz svojih života.

Hajrija Zerdo iz Stuparića kod Visokog, već 5 godina dolazi na ilijašku pijacu svake subote. Hajrija prodaje svoje poljoprivredne proizvode, uglavnom voće i povrće. Kako je ispričala za “Radio Ilijaš”, potrebno je uložiti mnogo truda kako bi se dobili konačni proizvodi za prodaju.

„Sa suprugom već petu godinu iz Visokog dolazim na pijacu, a na našem štandu možete vidjeti bogatu ponudu svježeg voća i povrća, ali i razne sokove, kao i pekmeze. Sve ovo danas što smo izložili ovdje je domaće. Smatram da su cijene jako pristupačne i da je sa našim proizvodima svaki kupac zadovoljan. Trenutno prodaja ide dobro“, kazala je Zerdo.

Na zelenoj gradskoj pijaci u Ilijašu jutros je bilo nešto više kupaca nego inače. Kako su nam kazali prodavači, razlog za to je što s dolaskom jeseni počinje i sezona pravljenja zimnice. Ovo doba godine vrijeme je kada se povrće i voće više koristi, ne samo za pravljenje zimnice nego i za sprječavanje raznih vrsta bolesti.

Na pijaci danas je izložila svoje proizvode i Senija Trako iz Gračanice. Senija kaže da se poljoprivredom bavi već 10 godina i pohvalila nam se da je prodaja mnogo bolja nego ranije iako narod i nema baš novca.

„Ovim poslom se bavim već desetu godinu i ono što prodajem je organska proizvodnja. Naši proizvodi nisu prskani i štetni za zdravlje, sve je domaće uzgojeno. Kupci najviše traže pekmez, bestilj, s obzirom da je sezona pravljenja sokova i zimnice“, istakla je Trako.

Ipak, duh ove pijace još čuvaju malobrojne starije generacije Ilijaša koje još uvijek njeguju naviku da subotom posjete pijacu i pazare kvalitetan domaći proizvod.

 

Kako je izgledala jutros pijaca u Ilijašu i kakve su cijene pogledajte u našoj fotogaleriji na facebook stranici RADIO ILIJAŠ.

 

Povezane objave

Back to top button