Potpisan ugovor o izvođenju radova na zaštiti istočne kule Starog grada Dubrovnika

Važan ugovor o izvođenju  radova na zaštiti Istočne kule Starog grada Dubrovnika potpisan je ovog ponedjeljka u kabinetu načelnika Općine Ilijaš Akifa Fazlića. Ugovor je vrijedan 86.400,00 KM,a ukoliko vremenski uslovi budu pogodovali  radovi će početi  već danas.

Ovo je jedan značajan događaj za Općinu Ilijaš, nakon više mjeseci rada na ovom projektu,  danas je taj rad krunisan potpisivanjem ugovora o izvođenju hitnih konzervatorskih radova na tekućem održavanju Istočne kule Starog grada Dubrovnika. Moram reći da uporedo s ovim ide i projekat početnih istražnih arheoloških radova na Istočnoj kuli o kojem smo zaključili ugovor sa Institutom za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Ukoliko vremenske prilike dozvole, radove bismo počeli odmah jer je bila duga procedura i dobivanje dozvola  i saglasnosti nadležnih zavoda i ministarstava za zaštitu kulturnog naslijeđa, nadamo se da će lijepo vrijeme pogodovati kako bismo projekat proveli do kraja, kazala je pomoćnica načelnika Sanja Zagorac-Jozić.

Ovaj projekat i nastavak radova na valorizaciji, konzervaciji zaštićenih spomenika na području Ilijaša, a posebno Starog grada Dubrovnika posebno raduje zavičajne entuzijaste, a jedan od njih je i Jozo Jozić, predstavnik izvođača radova firme Color paleta.

Radovi podrazumijevaju restauraciju Istočne kule na Starom gradu Dubrovniku  i paralelno će teći arheološko iskopavanje same kole i okoline kule. S obzirom na to da je već kraj oktobra odmah ćemo sa predstavnicima Filozofskog fakulteta izaći na lice mjesta i početi danas nakon dogovora. Nas kao entuzijaste  raduje početak ovih radova, učestvovali smo i ranije na uređenju Nekropole i družili se mjesecima s profesorima i sada se nadamo dobrim rezultatima i uspjehu, objasnio je Jozić.

O vrijednosti ovog zaštićenog spomenika i arheološkog nalazišta govori Edin Bujak sa Instituta za arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Istočna kula je mali segment onoga što predstavlja Stari grad Dubrovnik, ovo je početak prvih arheoloških  istraživanja na ovom značajnom srednjevjekovnom gradu i mi se nadamo da ćemo kroz ova istraživanja zaštiti,  a i na jedan način sagledati jedan dio dvorskog  života srednjevjekovne bosanske vlastele, odnosno porodice Batić-Mirković, koja je upravljala ovim gradom, a u blizini su i posjedi srednjevjekovnih banova i kraljeva tako da je ovo značajan projekat zaštite i izučavanja srednjevjekovne bosanske baštine, kazao je Bujak.

Ugovor za izvođenje radova na Istočnoj kuli Starog grada Dubrovnika vrijedi godinu dana i ukoliko vremenski uslovi ne budu pogodni, radovi će početi početkom proljeća 2018. godine.