Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić i direktor firme Fazum gradnja Muamer Fazlić  potpisali su Ugovor za izgradnju fiskulturne sale SŠC “Nedžad Ibrišimović”. Potpisivanju su prisustvovali i direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo i pomoćnici načelnika Sanja Zagorac-Jozić i Aziz Fazlić.

Ministrica Bogunić kazala je da je opredjeljenje resornog ministarstva da  škole u rubnim dijelovima KS budu optimalno opremljenje i da budžetska sredstva budu ravnomjerno raspoređena u svim općinama.

-Ministarstvo je izdvojilo 500 hiljada maraka za ovu salu i 150 hiljada za njeno opremanje. Jako nam je drago da će Srednjoškolci centar Ilijaš dobiti ovu salu i da će ona koristiti, ne samo učenicima i nastavnicima nego i cijelom stanovništvu, što i jeste naš cilj da ova škola bude otvorena i da salu koristi i stanovništvo, kazala je ministrica Bogunić.

Načelnik Akif Fazlić je izrazio nadu da će ilijaški srednjoškolci novu salu moći koristiti već od naredne školske godine, kazavši da su objekti obrazovanja i njihovo opremanje kontinuirani prioritet Općine Ilijaš.

-Zadovoljstvo je da smo nastavili dobru saradnju sa Vladom KS, ovaj projekat je jedan od prioriteta. Vrijednost projekta je 740 hiljada KM, Ministarstvo će izdvojiti 500 hiljada, a Općina Ilijaš kroz budžet 240 hiljada KM, model sufinansiranja daje najbolje rezultate. Probat ćemo definisati još nekoliko značajnih projekata sa ministricom to je prije svega objekat  škola u Podlugovima i objekat Osnovne škole „Srednje“ jer zaista želimo adekvatne uslove i za učenike i nastavnike u obrazovnom procesu, naglasio je načelnik Fazlić.

Direktor SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Amir Džafo kazao je da će ovaj značajni projekat koristiti mladima, kako sadašnjim učenicima, tako i budućim generacijama .  Fiskulturna sala trenutno je neuslovna  i ovakav projekat bio je neophodan.

Naša škola je bila dobra i do sada, bez sumnje, ali će ovaj projekat povećati njenu konkuretnost. Novi prostorni kapaciteti privući će učenike i iz drugih gradova, naših graničnih općina Visokog i Breze. Vjerujemo da će u budućnosti ovaj objekat služiti, ne samo učenicima, nego cijeloj lokalnoj zajednici, kazao je direktor Džafo zahvalivši se svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta i izrazivši želju da će uspješna saradnja biti nastavljena.

Izvođač radova je firma Fazum gradnja Ilijaš. Radovi bi trebali početi u aprilu ove godine, a rok za završetak  je šest mjeseci.

Share.

Comments are closed.