U programu Radio Ilijaša gostovali su imami džamije Novi Ilijaš –imam u penziji Šerif ef. Ćatić  i novi imam hafiz mr. Elmir ef. Mašić, a povodom Nove hidžretske 1440. godine i  početka mektebske godine.

Hafiz Elmir ef. Mašić izrazio je zadovoljstvo stanjem u džamiji i džematu Ilijaš, samim gradom i ljudima u njemu zahvalivši Šerifu ef. što je ostavio funkcionalan i uspješan džemat i i optimalne uslove za nesmetano odvijanje vjerskog života. Mašić je pet godina bio imam u Prači, magistar je iz oblasti tefsira i čeka na odbranu doktorske disertacije

I ove godine u džamiji Novi Ilijaš upisano je oko 200 mektebskih polaznika,a za naprednu djecu nastavit će sa radom Škola Kur'ana. Za upis u mekteb samo je potrebno ispuniti kratki obrazac,a novina je da je omogućen upis i putem interneta. Sve aktivnosti –predavanja za žene, Škola arapskog jezika, Škola sufare bit će nastavljene, najavio  je hafiz Mašić.

Večeras s akšamom nastupa Nova 1440. hidžretska godina . Tim povodom centralna svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održat će se u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, prvog dana Nove hidžretske godine, u utorak poslije podne-namaza.

U narednih nekoliko dana, vjernici u Sarajevu, ali i u nekim drugim bh. gradovima, biće u prilici slušati jednog od najpoznatijih daija u islamskom svijetu danas, dr. Muhammeda Ratiba En-Nabulsija. Centralni dio njegove posjete će biti obraćanje na Svečanom obilježavanju Nove 1440. hidžretske godine koje će Medžlis islamske zajednice Sarajevo organizirati u Istiklal džamiji, u ponedjeljak 10. septembra, poslije akšam-namaza. Na ovoj svečanosti se očekuje veliki broj, prije svega mladih, koji sa nestrpljenjem očekuju susret sa uvaženim dr. En-Nabulsijem.

Također, MIZ Sarajevo poziva vjernike i vjernice da svojim prisustvom uveličaju ovu svečanost, kako bi zajedno dočekali Novu 1440. hidžretsku godinu. Dr. En-Nabulsi je poznat po tome da drži jezgrovita, sadržajna, emotivna i nadasve inspirirajuća predavanja. Hafiz Mašić je pozvao sve zainteresirane da prisustvuju ovoj manifestaciji.

Ilijaški imami iskoristili su ovu priliku da svim muslimanima čestitaju i mubarek i berićetnu zažele Novu hidžretsku godinu.

Share.

Comments are closed.