Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, na prijedlog Indire Smajlović, učenice trećeg razreda gimnazije u SŠC “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš, TPO Fondacija uz podršku Općine Ilijaš u četvrtak 07. marta na Trgu „Alija Izetbegović“ organizirala  je program pod nazivom “Vrijedimo li isto!?”

Cilj programa bio je da podsjeti javnost na sva ekonomska, politička i društvena postignuća žena kroz historiju, ali i da postavi pitanje “Vrijedimo li isto?”.

Učesnici programa bili su inicijatorica Indira Smajlović, učenica gimnazije u SŠC “Nedžad Ibrišimović”, doc. dr. Zilka Spahić Šiljak, Ankica Tomić- šefica odsjeka za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH, Mersida Mešetović, prva brigadirka u Oružanim snagama BiH, Vildana Selimbegović, glavna urednica novina “Oslobođenje”, članice udruženja “Majke Enklave Srebrenica i Žepa” i Amina Mašić, koordinatorica projekta TPO Fondacije.

Inicijatorica programa Indira Smajlović na početku se zahvalila podršci Općini Ilijaš i načelniku Akifu Fazliću kao i učesnicama programa, te kazala da se čovjek treba boriti dok je živ i da bi se dokazala snaga ženskog uma i njegova moć kada se usmjeri na postizanje cilja.

Da ukažem da su žene pokretačice ovog svijeta, da mi vrijedimo mnogo više od onoga što mislimo. Želim da Osmi mart provedete u razmišljanju o spolu i neravnopravnosti, da upotrijebite svoj glas za koji smo se borile, a ja sam svoj sigurno upotrijebila i ne odričem ga se, kazala je Smajlović.

Nakon toga prisutnima obratila Vildana Selimbegović, glavna urednica „Oslobođenja“, koja je opisala na koji način je upoznala Indiru Smajlović i kako je pokrenuta cijela ideja organizacije ovog programa, te je govorila o tome kako je biti žena novinar.

Ja sam novinar više od tri decenije, ja sam glavna urednica još iz prošlog stoljeća ali biti žena i glavna urednica, bila sam prva žena na čelu bilo koje redakcije u BiH jer sam počela u magazinu „Dani“ i bez obzira na brojne nagrade u profesiji, niko nije očekivao da znam šta radim. Iako se stoljećima vrti poslovica da se oko žene kuća okreće i da je žena stub duštva, ali naša uvriježena percepcija društva je još uvijek muška i bez obzira koliko  su žene na pozicijama odlučivanja  računa se da iza ženskog uma stoji muška pamet. Ja sam veoma sretna što žene već decenijama uspješno u BiH demantiraju tu tezu, a pravi primjer je ministrica odbrane Marina Pendeš, navela je, između ostalog, Selimbegović.

Iako zakonski žene imaju jednaka prava kao i muškarci, u praksi još uvijek dominiraju kulturološke i običajne norme koje sputavaju žene da ostvare zagarantovana prava, kazala je ovom prilikom doc.dr. Zilka Spahić-Šiljak.  Govorila je  o tome šta predstavlja 8. mart, ko je Klara Cetkin i zašto je bitna.

Osmi mart je važan jer je civilizacijsko dostignuće jer su radnice u Njujorku još davne 1857. Godine protestirale zbog loših uvjeta rada, tražile su veće nadnice, kraće radno vrijeme ne samo za žene nego za sve radnike. Taj val protesta se nastavio  i u Evropi i zahvaljujući dvjema ženama Poljakinji Rozi Luksemburg koja je bila pravnica i novinarski Klari Cetkin ideja za promociju ženskih ljudskih prava i ideja za ravnopravnost je rezultirala organiziranjem žena na međunarodnom nivou, 1910. godine događa se velika međunarodna konferencija nakon čega je uslijedio val priznavanja glasa žena u svijetu, mi smo ga ovdje dobile 1946. nakon Drugog svjetskog rata. Ostavštine ove dvije pomenute žene i mnogih drugih velikanki koje su popločale put onim pravima i slobodama koje danas uživamo: pravo da biramo, budemo birane, da učestvujemo u javnom i političkom životu. Mnogo toga još ne štima u našem društvu, veliki  broj žena manje je plaćen od muškaraca, posebno mi je drago da su ovdje vojnikinje, policajke i pokazuju da žene mogu sve ako žele. Žene su u malom procentu zastupljene na mjestima odlučivanja, naš prosjek je 15 posto, a svjetski ne prelazi 30 posto. Žene još uvijek ne nasljeđuju imovinu, samo jedan posto posjeduju žene na svjetskom nivou a svi znamo da su obrazovanje i ekonomska neovisnost preduvjet ravnopravnosti. Žene nisu plaćene za poslove koje obavljaju u kući a većinu kućanskih poslova obavljaju i za taj posao ne dobiju penziju, brinu o porodici i djeci a to bi trebao biti zajednički posao. Veliki broj žena trpi nasilje i svaka peta žena trpi nasilje i o tome se ne govori javno jer se smatra sramotom žene, a nije sramota nasilnika da hodaju ulicom slobodno i da ne budu sankcionirani, ukazala je ovom prilikom doc.dr. Zilka Spahić-Šiljak.

Ankica Tomić- šefica odsjeka za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH kazala je da Ilijaš jedna od rijetkih općina koja ima svoj Lokalni akcioni plan utemeljen na nacionalnom akcijskom planu o ženama, miru i sigurnosti, taj plan se odnosi između ostalog i na povećanje broja žena u sigurnosti, te je čestitala Osmi mart rekavši da činjenica da se ovaj datum obilježava znak je da postoji potreba na ukazivanjem na probleme neravnopravnosti.

Mersida Mešetović, prva brigadirka u Oružanim snagama BiH također je ukazala na to da su žene iako educirane još uvijek malo zastupljene na mjestima odlučivanja.

Došli smo u poziciju da imamo profesije, da imamo zanimanja, vrijeme je da gradimo svoje karijere, šest do sedam posto žena u uniformama na svjetskom nivou nije malo a to imaju Oružane snage BiH. Najbolji ambasadori BiH su naše djevojke i momci koji odlazer na mirovne misije, oni dokazuju svoje vještine, znanje, njih treba njegovati i ponositi se njima. Ženi u uniformi obezbjediti da gradi svoju karijeru. Dok se govori o sistemskom zlostavljanju žena u američkoj vojsci, a mi od 1992. nikad nismo imali mobinga, seksualne eksploatacije, uznemiravanja a to je kvalitet koji nosi naše tradicionalno bh. društvo čuvanja obraza majke, sestre. Nemojmo da samo Osmi mart bude dan kada ćemo isticati pozitivne prakse, ako smo u malom gradu Ilijašu iznjedrili ovakve generacije imamo čime da se ponosimo, kazala je Mešetović zaključivši da nije bitno da li isto vrijedimo nego koliko će svako u svom resoru biti posvećen tome da ovaj grad i država idu ka boljoj i prosperitetnijoj budućnosti.

Kada Hotić iz Udruženja „Majke Enklave Srebrenica i Žepa“ govorila je o snazi žene, žena koje su prošle najveće tragedije jer su im agresori ubili najmilije i izvršili genocid u Srebrenici, ali nikad nisu odustale niti posustale i u borbi za pravdu i istinu postigle ono što su svi smatrali nemogućim a to je da su tužile UN pod čijom zaštitom su izvršeni zločini, kao i Ministarstvo odbrane Holandije čiji je kontingent vojnika tada bio u Zaštićenoj zoni Srebrenica i Žepa. Hotić kaže da će nastaviti borbu, jer „žene su sila“ a dokaz je i inicijativa mlade Indire Smajlović na čiju hrabrost i ideju svi trebaju biti ponosni.

Ilijaški rock bend „Meteori“ ovom prilikom izveli su pjesmu Arethe Franklin „RESPECT“ koja je bila zaštitni znak samog početka feminističkog pokreta u historiji.

TPO Fondacija svake godine organizira tematske rasprave, izložbe i performanse povodom 8. marta, a ove godine je podržala inicijativu učenice Indire Smajlović da se Međunarodni dan žena obilježi u općini njenog prebivališta Ilijaš uz inspirativan i motivirajući program. O tome šta je inspirisalo Indiru Smajlović da pokrene inicijativu da se Međunarodni dan žena obilježi u općini Ilijaš najbolje je prikazala izložba u organizaciji TPO Fondacije koju su posjetitelji moći pogledati poslije programa, a tiče se predrasuda i stereotipa u riječima i rečenicama kojima su žene u bh. društvu često izložene.

Share.

Comments are closed.