Prenos izricanja presude Ratku Mladiću u programu Radio Ilijaša

Bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpke Ratku Mladiću , optuženom za genocid i ratne zločine, presuda će biti izrečena u srijedu, 22. novembra.

Radio Ilijaš sutra će od osam sati  prenositi specijalni program BHR1 kao i samo izricanje presude Ratku Mladiću od 10:00 sati.

– Očekujemo da ta presuda bude izrečena, da se dogodi taj čin. To je historijski događaja za Bosnu i Hercegovinu. Svakako da očekujemo da se dokaže odgovornost Ratka Mladića, da se proglasi krivim po svim tačkama optužnice: pored genocida u Srebrenici i šest drugih općina, terorisanje građana Sarajeva, uzimanje za taoce međunarodnih snaga. Teške su to kvalifikacije. Izuzetno bi dobro bilo, kako za BiH tako i za okruženje, da se dokaže uloga i odgovornost u planiranju, izvršenju agresije i genocida od strane Ratka Mladića i , naravno, izuzetno bi bilo dobro da se utvrdi lanac komandovanja logistike koji je dolazio vjerovatno sa teritorije Replubike Srbije, kazao je Jasmin Mešković, predjednik Saveza logoraša u BiH.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine. Optužnica protiv Mladića podignuta je 1995. godine, a on se nekoliko godina skrivao, izbjegavjaući tako hapšenje i izručenje Haškom tribunalu.