Povodom predstojećeg Ramazanskog bajrama u okviru kojeg se, drugi dan bilježava kao Dan šehida, općinski načelnik Akif Fazlić u saradnji sa Udruženjem porodica šehida i poginulih boraca općine Ilijaš upriličio je prijem za 20 majki i supruga šehida i za desetero djece šehida bez oba roditelja. Prijem je upriličen u Biznis centru u Ilijašu, sa početkom u 10:00 sati. Na samom početku prisutne je poselamila predsjednica Udruženja Salkuna Salihović te im poželjela dobro zdravlje u nastupajućim bajramskim blagdanima.

„Šehidi su najzaslužnija kategorija u ovoj državi koji su svoje živote položili braneći nam domovinu. Zaista, mi smo dužni da jedni drugima pomažemo, da se borimo jedni za druge, da hrabro i dostojanstveno koračamo jedni pored drugih baš kao što su i naši šehidi kada je bilo najpotrebnije“, kazala je predsjednica Salihović.

Načelnik Akif Fazlić pozvao je šehidske porodice i građane općine Ilijaš da se masovno odazovu obilježavanju Dana šehida jer oni zaslužuju posebnu pažnju. Istakao je da porodicama ništa ne može zamijeniti njihove gubitke, ali da se bar možemo potruditi da stradali ne padnu u zaborav.

„To je naša dugogodišnja praksa, da pred Ramazanski bajram napravimo prijem za jednu grupu šehidskih porodica. Važno je da brinemo o njima, ne samo danas nego stalno. To je naša trajna obaveza. Dan šehida je dan kada se nama miješa i bajramska radost ali i sjećanja na naše najmilije, naše šehide. Vrijeme treba da donese da radost postane veća i da pobijedi život.  Pozivam sve građane općine Ilijaš da se uključe u obilježavanje Dana šehida i da dostojanstveno odamo počast našim šehidima“, kazao je načelnik Fazlić.

Od prošle godine praksa je da se upriliči prijem i za djecu bez oba roditelja. Nažalost, statistike pokazuju da je svakim danom sve više šehidske djece koja ostaju i bez drugog roditelja. Kako ističu, posebno im je drago što su dio ovog projekta, jer nisu zaboravljeni.  Besim Pitarević je iz Srebrenice. Dijete je bez oba roditelja. Kada mu je poginuo otac imao je 13 godina a prije 12 godina, umrla mu je i majka.

„Prvi put mi je da sam na prijemu. Zahvalan sam svima koji nas nisu zaboravili. Važno je da se podsjeća na žrtvu naših najmilijih da znamo da naši roditelji nisu džaba dali živote za domovinu“, kazao je Pitarević.

 Predstavnici Udruženja porodica šehida  poginulih boraca općine Ilijaš pozvali su sve naše sugrađane da na Dan šehida obiđu mezaristane i na taj način ukažu poštovanje šehidima i njihovim porodicama.

Share.

Comments are closed.