U okviru manifestacije „Ilijaški dani 2019“ interpretatorka naših tradicionalnih pjesama sevdalinki Rahima Halimanović, promovisala je svoju šestu knjigu „Vjetrovi sjete“, a koja se nedavno pojavila u okviru izavačke kuće „Planjax“ iz Tešnja. O ovom neobičnom projektu u okviru kojeg ona objavljuje svoje stihove ali i aforizme koje piše posljednjih godina, pored autorice, govorili su Tarik Jakubović, predsjednik Udruženja Bosanskih umjetnika i recenzenti, njene kolege, Aleksandra i Milorad Kostić. Knjiga je štampana dvojezično, na Bosanskom i Engleskom jeziku.

– Rahima Halimanović je prije svega lirska poetesa čiji se stihovi, protkani emocijama, nižu u bisernu ogrlicu ljubavi, kaže Aleksandra Kostić, jedan od recenzenata ove knjige. Ona je svjesna da je ljubav jedina emocija koja daje smisao prolaznom životu na Zemlji, jedini čvrsti oslonac za kojeg se može uhvati čovjek u svijetu nepravdi, u svijetu u kojem se često ruše osnovna moralna načela. Svoju opijenost ljubavlju ona ne ograničava samo na ljubav žene i muškarca, nego širinu svog srca i duše prenosi na svoju domovinu, na prirodu, zemlju i svemir. Njen poetski izraz je pun metafora koje svoje izvorište nalaze u prirodi. Lirske slike su bogate i izražajne. Tarik Jakubović koji je radio korekturu teksta vrlo nadahnuto je govorio o sihovima ali i Rahiminim aforizmima, kazavši kakoje ona sa ovom knjigom napravila veliki iskorak naprijed što je, zasigurno, uvrštava u red uspješnih i vrlo kvalitetnih stvaralaca.

 Dvadesetak posljednjih godina aktivno se bavi pisanjem i pjevanjem. Članica je Udruženja Bosanskih umjetnika, Udruženja „Saray sevdah“ i Udruženja estradnih radnika Kantona Sarajevo. U njenom repertoaru su naše tradicionalne pjesme sevdalinke ali i one novije, nastale u njenom duhu. Pored „Vjetrovi sjete“ iza nje je još pet knjiga: „Dušom sevdaha“, „Žar ognjišta“, „Zrno praha“, „Put u nepoznato“ i „Trenutak vječnosti“. Svaka od tih knjiga jeste za čitanje i pjevanje. Naime, više od 30 pjesama komponovano je na njene stihove i, pored nje, izvode ih brojne estradne kolege.

Uz promociju knjige ilijaška publika je uživala u sjanjim izvedbama sevdalinki.

Share.

Comments are closed.