Danas će biti održan sastanak predstavnika Vlade KS i Sindikata obrazovanja, policije i državnih službenika i namještenika o povećanju osnovica plata.Nastavlja se štrajk  u 68 osnovnih škola i 31 vrtiću.

Štrajk prosvjetara će, prema najavi Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja, biti nastavljen do postizanja dogovora.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj izjavio je kako su pristali da se osnovica za plate povećana 300 KM, ali prosvjetari ne pristaju

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro ističe kako se prosvjetari ovim neće zadovoljiti: .”Naš zahjev je jasan. To je 330 KM. On je argumentiran kroz budžet i kroz naše zahtjeve. Priča da će to ugroziti fiskalnu stabilnost kantonalnog budžeta je priča za malu djecu. Znači, 300 KM je nešto što je nerazumno. Povećati plaću za 10 KM je smiješno. To je ismijavanje našeg digniteta i naše profesije”, kaže predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro.

Inače, štrajk prosvjetnih radnika u Kantonu Sarajevo nastavlja se i danas u svim osnovnim školama, kao i u vrtićima.
Nastava u 68 osnovnih škola obustavlja se u prva dva časa u prvoj smjeni, odnosno od 7.35 časova do 9.35  sati.

Share.

Comments are closed.