MJESTO ZA REKLAMU

Udruženje porodica nestalih sa područja općine Ilijaš organizovalo je zajednički sastanak sa predstavnicaima Instituta za nestale osobe BiH, predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i porodicama žrtava iz masovne grobnice Žerovanj.

Naime, do 2001. godine na području cijele BiH vršile su se identifikacije klasničnom metodom prepoznavanja tijela, bez primjene DNK metode i bez mogućnosti da se sa visokim procentom vjerovatnosti utvrdi identitet žrtava.

Prisutnima se obratio Amor Mašović, iz Instituta za nestale osobe BiH, i ukazao na mogućnost da su neke porodice prilikom identifikacije na osnovu klasične metode napravile grešku.

-Postoji mogućnost da su za najmanje dva tijela iz masovne grobnice Žerovanj, u kojoj je ukupno pronađeno 31 tijelo, zamijenjeni identiteti i da se radi o drugim osobama. Kako bismo provjerili tu opciju planirano je da uzmemo krv od porodica koje su identificirale posmrtne ostatke svojih članova na temelju klasične metode, a nisu dali krv. Tada bismo sa sigurnošću znali da li se krvni uzorci podudaraju sa DNK uzorcima dva tijela koja se nalaze u mrtvačnici u Visokom. Ako se dogodi da se krvni uzorci podudare sa koštanim uzorcima DNK tijela iz mrtvačnice u Visokom onda je napravljena greška. Tada ćemo porodicama predati njihove stvarne srodnike, a izuzet ćemo ostatke žrtava koje su pogrešno identifikovane, te ih podvrgnuti DNK identifikaciji i nekoj drugoj porodici omogućiti da pronađu svoje srodnike,” kazao je Mašović i naglasio kako su već ustanovili da je jedna porodica napravila grešku prilikom metode prepoznavanja.

“Prepoznali su osobu koja zapravo nije bila njihov srodnik i mi smo zahvaljujući tome što su druge porodice dale krvne uzorke identifikovali njihovog srodnika kojeg su oni pogrešno identifikovali, dodao je Mašović.

Još jedan problem u našoj općini je relativno visok broj neidentificiranih tijela ekshumiranih u proteklih 20 godina na području općine Ilijaš, a njih je devet. Od 53 nestale osobe sa područja općine Ilijaš to potenicijalno znači da je pronađen svaki peti nestali, ali da nije identifikovan. Dugi niz godina tijela se nalaze u mrtvačnicama bez mogućnosti identifikacije.

-Razlog tome je što nemamo dovoljno krvnih uzoraka od porodica nestalih osoba. Moguće je da se radi o žrtvama koje nemaju bliskih srodnika, radi se o mladim, neoženjenim osobama, bez potomaka, braće i sestara. Te osobe imaju dalje srodnike čija krv nama ništa ne znači u procesu provjere identiteta. Mada, od nedavno postoji mogućnost da će i krv daljnjih srodnika biti iskoristiva primjenom novih metoda u novoj laboratoriji koja se trenutno priprema u Den Haagu”, rekao je Mašović.

Treći važan problem o kojem se razgovaralo sa porodicama nestalih je još uvijek relativno visok procent Ilijašana koji nisu pronađeni, njih 53. Njihova tijela se nalaze ili u masovnim grobnicama ili u pojedinačnim grobnicama i u ovom času je nemoguće reći koliko dugo će trajati proces traganja.

Žerovanj je najveća masovna grobnica na području općine Ilijaš. Samo na području dvije masovne grobnice na Žerovnju i u Lješevu pronađena je 51 žrtva.

Porodice koje su identificirale posmrtne ostatke svojih članova na temelju klasične metode pristale su dati uzorke krvi i pomoći u okončanju ovog dugotrajnog procesa.

Izvor: Općina Ilijaš/Nermina Avdukić

Share.

Comments are closed.