Pod motom “Domaći proizvod u službi građana Bosne i Hercegovine” Centar Skenderija, odnosno Sarajevski sajam organizovao je Sajam privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje koji traje do 7. decembra. Na sajmu su izloženi proizvodi 227 izlagača. Organizacijom sajma i osmišljenim promotivnim aktivnostima nudimo priliku izlagačima, institucijama, organizacijama, komorama, strukovnim udruženjima, finansijskim institucijama i potencijalnim konzumentima proizvoda iz navedenih oblasti, da se prezentiraju i predstave svoju ponudu. Najveća pažnja biće posvećena razvoju sektora malog i srednjeg poduzetništva kao generatoru regionalnog i lokalnog rasta i razvoja jer angažuju lokalnu i regionalnu infrastrukturu i zapošljavaju lokalnu radnu snagu. To se prije svega odnosi na smanjenje stope nezaposlenosti, poticanje privrednog oživljavanja slabije razvijenih kantona, doprinos izvozu, poticanje lokalne ponude, povećanje lokalnih prihoda i dr.

Ilijaški privrednici i ove su godine učesnici Sajma i jako su zadovoljni . Na Sajmu ilijašku privredu predstavljaju:   Halilović d.o.o , Ezio Inox d.o.o, Arhaz d.o.o, “Domaća radinost mnogo dobra” vlasnica Kata Beširević,”Kovač” Eldina Kopić-Kovač , Krojač “Lamka”, Udruženje žena “Zlatne ruke” Zakira Avdibegović.

Članice Udruženje „ Zlatne ruke“ iz Ilijaša na ovom sajmu predstavile su svoje starinske rukotvorine.

-Na ovom sajmu učestvujemo već  četiri godine i jako smo zadovoljni. Na sajmu predstavljamo svoje starinske rukotovorine i najvažnije je da se predstavimo na najbolji mogući način.  Lijepo je biti ovdje, kazali su iz Udruženja „Zlatne ruke“.

Zijad Horman iz Hadžića član je udruženja “Košćan”, bavi se pčelarstvom više od 40 godina i jako je zadovoljan ovim sajmom i svojim poslom u kojem je dosta naučio o pčelarstvu.

Sajam kao i ostali sajmovi nisu baš posjećeni, ali sam zadovoljan posjetiteljima ovog sajma . Naše udruženje „Košćan“ postoji  10 godina i imamo svu opremu potrebnu za pčelarstvo. Društvo izuzetno dobro radi , ali svaki dan primamo mlađe pčelare koji su vrijedni i hoće da se bave pčelarstvom. Imam oko 100 košnica, izuzetno sam zadovoljan i nemam nikakvih problema na pčelinjaku, kazao je Horman.

Izložbeni program Sajma obuhvata proizvode i usluge iz oblasti:

-Poljoprivrede (ratarstvo, stočarstvo i ribarstvo)

-Prehrambene industrije (mlinsko-pekarska industrija, konditorska industrija, industrija za preradu i proizvodnju ulja, Industrija za preradu voća i povrća, mljekarska industrija, industrija za konzerviranje ribe, mesnoprerađivačka industrija i industrija pića)

-Široke potrošnje  (kozmetika, kućna hemija, mali kućni  aparati, računari, televizori, odeća i obuća)

-Proizvodnje ambalaže

-Stari zanati i kućna radinost, navode organizatori Sajma.

Share.

Comments are closed.