U organizaciji Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, u okviru projekta „ECO Karst – usluge ekosistema zaštićenih područja – pokretačka snaga lokalnog razvoja“, od 4. do 7. marta 2019. godine, u hotelu „Bosnia“, u Sarajevu, bit će održan Peti sastanak projektnih partnera iz devet zemalja.

Cilj ovog projekta jeste da doprinese zaštiti, očuvanju i održivoj upotrebi kraških ekosistema u slivu Dunava i Dinarida, podižući i identifikujući svijest o ekosistemskim uslugama kroz povećanje broja probiodiverzitetskih poduzetnika. Među šesnaest projektnih partnera nalazi se i KJU za zaštićena prirodna područja sa svojim pilot-područjem – Zaštićenim pejzažem „Bijambare“. Učesnici će posjetiti zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo s fokusom na područje Bijambara.

Tokom sastanka bit će organizovano niz radionica gdje će učesnici razmjenjivati znanja i prakse u izradi akcionih planova koji u sebi imaju integrisane principe zaštite životne sredine.

Dragan Matijašić, koordinator projekta  “Eko Karst”:

Cilj projekta je , prije svega, pronalaženje novih mogućnosti  i  inovativnih rješenja za razvoj malog poduzetništva unutar sedam zaštićenih područja –sedam zaštićenih parkova  u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Mađarskoj i Rumuniji. Dosadašnji dvogodišnji rad na projektu nedvosmisleno pokazuje i dokazuje da su mogućnosti  razvoja malog poduzetništva , uz istovremenu zaštitu prirodei povećanja bioraznolikosti, više nego moguće. Zato je razmjena iskustava i novih saznanja  na različitim područjima:turizmu, šumarstvu, poljoprivredi, pčelarstvu od velike važnosti za našu budućnost razvoja zaštićenih područja u svim državama koje sudjeluju u projektu. Projekat završava u junu ove godine završnom konferencijom u Sloveniji.

Share.

Comments are closed.