Sinoć na Gradskom šetalištu Ilijaš otvorena Manifestacija „Ramazanske noći“

Manifestacija „Ramazanske noći“ u Ilijašu u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, u saradnji sa  BZK Preporod Ilijaš  otvorena je ove nedjelje poslije teravih namaza na Gradskom šetalištu u Ilijašu uz nastup Hora Preporod, moderatorsvo domaćina Šerifa ef-. Ćatića i prigodno obraćanje zamjenika glavnog imama MIZ Sarajevo Malika ef. Šljive. Generalni pokrovitelj Ramazanskih noći  je Općina Ilijaš.

Malik ef. Šljivo naglasio je da je MIZ Sarajevo  prije nekoliko godina pokrenuo projekat Ramazanskih noći u Kolobara hanu sa hafizom Sulejmanom Bugarijem, prvenstveno kao jedan od korisnih i edukativnih sadržaja za omladinu. Projekat se tokom godina proširio na sve općine Kantona Sarajevo i ove su godine umjesto jedne večeri, odlučili organizirati nekoliko noći sa različitim sadržajima u svim općinama.  Tako će se u našem gradu održati šest noći programa u kojima će posjetitelji moći uživati u učenju Kur'ana, brojnim predavanjima, kao i nastupima horova ilahija i pjevača koji će interpretirati sevdalinke, ilahije i kaside.

Kroz ugodan razgovor Šerifa ef. Ćatića i Malika ef. Šljive poslate su poruke o važnosti Ramazana, kao mjeseca posta, ali prije sveka svetog mjeseca Kur'ana, knjige, učenja, objasnivši zašto  je za dostavljanje Objave Muhammedu a.s. bilo neophodno 23 godine, kako bi se Kur'an pamtio i ostao zapisan, nepromijenjen, te o različitim povodima objave Kur'ana.  Naglašena je važnost posljednjih 10 dana Ramazana u čijim neparnim noćima treba tražiti noć vrrijedniju od 1000 mjeseci- Lejletul  Qadr u kojoj je počela objava Kur'ana, važnost iti'kafa-povlačenja u ibadet, samoću i samopreispitivanje duše, kao i neophodnost izdvajanja  sadekatul fitra, bez kojeg post ne bi bio primljen.

Članovi Muškog hora „Preporod“ Ilijaš sjajno su interpretirali ilahije iz svog opusa i priuštili ugodnu ramazansku noć posjetiteljima.  Prvu noć omela je kiša što je svakako utjecalo na slabiji odziv publike.

Malik ef. Šljivo čestitavši  Bajram najavio je nastup Hora Preporod na Bajramskom koncertu „Bajram ide, mirišu avlije“ u nedjelju 25. juna u Domu mladih Skenderija.

Ramazanske noći u Ilijašu nastavljaju se večeras poslije teravih namaza uz profesora Dženana ef. Handžića, Šerifa ef. Ćatića i nastup Enesa Ukića.

JU KSC i Radio Ilijaš, kao jedan od medijskih pokrovitelja, pratit će svaku noć Manifestaciju i osim priloga na web i facebook stranici,  omogućiti  slušateljima svog programa da uživaju u cjelokupnom snimku svih sadržaja.

d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);}