Sjajne književne preporuke i ove sedmice iz Gradske biblioteke Ilijaš

Postoji mnogo istinski sjajnih knjiga, toliko da vam može biti teško napraviti izbor. Potražite preporuke knjiga za čitanje, da ne biste izgubili vrijeme, novac, i što je najstrašnije želju za čitanjem. U našem vremenu, mnoga djela mogu imati baš takav efekt. Ako vam se to dogodi, možete propustiti mnogo. Neopisivo mnogo. Znanstveno je dokazano kako čitanje knjiga smanjuje tjeskobu i stres za 60 odsto, te omogućava ljudima da pobjegnu od vlastitih problema. U silnoj ponudi naslova sigurno trebate savjet koju dobru knjigu pročitati ovaj vikend? Mi imamo prijedlog za vas! Vaše i naše druženje uz knjigu nastavljamo i ovoga petka, kada smo vam pripremili dva nova naslova i to: Sto godina samoće – Gabriel García Márquez i Ponoćne uspomene – Sidney Sheldon.

 Sto godina samoće – Gabriel García Márquez

Smješteno negdje u močvarama između planina i morske obale, mitsko selo Makondo ”bilo je uistinu sretno selo, u kojem niko nije bio stariji od trideset godina i u kome još niko nije umro”. Barem ne na početku. Sto godina samoće bilježi, kroz čitav jedan vijek, život u Makondu i živote šest generacija Buendija – od Hoze Arkadija i Ursule, preko njihovog sina, pukovnika Hoze Arkadija (koji je poveo trideset i dva oružana ustanka i postao otac osamnaestorici Aureliana), preko nekoliko generacija Hoze Arkadija i Aureliana, ljepotice Remedios i Renate Remedios, do posljednjeg Aureliana, djeteta iz incestuoznog sjedinjenja. Dok se djeca rađaju a svjetski ”veliki izumi” predstavljaju u Makondu, selo se razvija i sve više postaje predmet interesovanja vanjskog svijeta, njegove politike i progresa, te tema same historije. A Buendíje i njihovi suseljani napreduju u godinama, iskustvu, i bogatstvu… sve dok ludilo, korupcija i smrt ne uđu u njihove domove. Od Cigana koji posjećuju Makondo u godinama njegovog nastajanja do gringosa koji grade plantažu banana, od ”ogromne španske galije” otkrivene daleko od mora do dolaska željeznice, struje i telefona, roman Gabriela Garsije Markeza plete magičnu tapiseriju svakodnevnog i fantastičnog, jednoličnog i čudesnog, života i smrti, tragedije i komedije – tapiseriju u kojoj plemenito, smiješno, divno i kitnjasto istovremeno doprinose nevjerovatnoj historiji ljudskog života i smrti.

Gabriel García Márquez rođen je 1927. u Aracataci u Kolumbiji. Njegovo najpoznatije djelo i jedna od najčitanijih knjiga svjetske književnosti je roman Sto godina samoće. Pored ovog romana poznatija djela su mu ”Pukovniku nema ko da piše”, ”Patrijarhova jesen” i ”Ljubav u doba kolere”.

Jedan od pionira magijskog realizma i možda najistaknutiji glas latinoameričke književnosti, Márquez, dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1982. godine.

Ponoćne uspomene – Sidney Sheldon

Progonjena tragedijom, bez sjećanja na prošlost, jedna lijepa žena očajnički pokušava da se vrati u stvarnost. Krije se u udaljenom manastiru u Grčkoj, i želi da izgradi novi život za sebe. Ona je Ketrin Daglas, predodređena da se još jednom suoči sa okrutnom, harizmatičnom moći Konstantina Demirisa, grčkog brodovlasnika koji je ubio njenog muža i koji živi sa samo jednim osjećanjem – željom da se osveti. Sada, u blistavim metropolama poslijeratne Evrope, Demiris je spreman da izvede posljednji čin svog đavolskog plana – i zatre svaki trag opasne tajne čiju poražavajuću istinu samo Ketrin zna.

Sidni Šeldon (Sidney Sheldon) rođen je 11. februara 1917. godine i bio je američki književnik. Poznatim je postao zahvaljujući televizijskoj karijeri, odnosno stvaranju popularnih TV-serija kao što su The Patty Duke Show (1963–66), I Dream of Jeannie (1965–70) i Hart to Hart (1979–84), ali je slavu stekao tek u kasnim godinama života zahvaljujući romanima Master of the Game (1982), The Other Side of Midnight (1973) i Rage of Angels (1980) koji su postali bestseleri. Umro je 30. januara 2007. godine.

Zaista, mnogo je knjiga koje uvode u trans čitanja, put nekamo u nas i daleko oko nas s udobnog naslonjača ili meke trave pod drvetom, mijenjaju čitača zbog svog sadržaja s kojim je usklađen. Nizovi riječi ponekad kao da su posloženi poput čarobne formule koja podiže na drugu razinu postojanja, pomaže promjeni. Mnogi se sjećaju svoje prve knjige, slikovnica, bajki, mitova, početnica, pjesmarica, nekih posebno značajnih knjiga. Nadamo se da ćete našim prijedlozima i vi svoje sjećanje na dobru knjigu poistovjetiti sa nama.

Knjige preporučili uposlenici Gradske biblioteke Ilijaš

} else {} else {