Štićenici Centra “Vladimir Nazor” i u narednih pet godina koristit će  kuću koju je Grad Sarajevo kupio ovoj ustanovi u septembru 2008. godine, s ciljem realizacije projekta “Škola u prirodi”. Ugovor na pet godina produžen je 2018. godine.  

Povodom kraja školske godine grupa djece u pratnji direktora Centra i voditelja radionica posjetila je i danas kuću na Gajevima, gdje uvijek provode ugodne i korisne trenutke. Prema riječima v.d. direktora Mersudin Kadrića mnoštvo je potencijala koje nudi  ovaj prostor, za proširenje, kao i za otvaranje brojnih kreativnih radionica.

-Imamo kapacitet za 20 osoba koje mogu boraviti u kući, imamo u planu  uređenje potkrovlja i proširenje za 10 mjesta. Planiramo u podrumskih prostorijama i prostorijama garaže napraviti radionice, tako da bi se jedan dio radno-okupacionih terapija odvijao u Centru „Vladimir Nazor“  gdje imamo neophodnu opremu, a jedan dio radionica bio premješten ovdje. Raspolažemo radionicama: drvarska, tkačka, keramičarska, svjećarska tako da bi jedan dio asortimana premjestili ovdje. Prije tri godine smo preko IPA projekta izgradili plastenik, a imamo i pčelinjak od 10 košnica, gdje rade djeca, upoznaju se sa tim poljoprivrednim  kulturama i koristimo te proizvode za ishranu štićenika. Ono što bismo željeli i razgovarali smo sa načelnikom Općine Ilijaš da se zemlja gdje se nalazi plastenik otkupi ili zakupi gdje bismo sadili povrće ili napravili zoološki vrt domaćih životinja kako bi naša djeca se educirala a i terapija u prirodi bila proširena, kaže Kadrić za Radio Ilijaš.

Predstavnici Grada Sarajeva obilaze godišnje kuću na Gajevima i  oduševljeni su onim što je do sada uloženo u objekat  i na koji način je kuća adaptirana za optimalne uslove korisnicima.

Htio bih da se zahvalim Općinskom vijeću Ilijaš i gospodinu Mahiru Deviću koji je preko firme Schiedel omogućio da dobijemo novi dimnjak jer je stari dimnjak bio u fazi raspada. Izmjestili smo dimnjak i peć i grijanje je bolje u kući. U planu je i izgradnja šadrvana, pripremili smo teren i izlili stubove i u pregovorima smo sa Sarajevo-šumama na koji način da završimo taj projekat koji bi služio kao ljetna učionica.

Krajem maja  je obilježena 51. godišnjica Centra „Vladimir Nazor“  a  rad se stalno nastoji unaprijediti i olakšati štićenicima.

-Mnogo smo toga uradili u centralnom objektu, u završnoj fazi je izgradnja Slane sobe, jedne terapije koja ima veliku prednost za našu djecu. Zahvaljujući donaciji uradili smo i dječije igralište prilagođeno djeci sa posebnim potrebama, nabavili smo novo vozilo, sve su to sadržaji koji dodatno poboljšavaju psihofizičke sposobnosti kroz radno-okupacionu terapiju. Ono što želim da istaknem i ono na čemu radimo su izmjene zakona kako bi i djeca iznad 21 godine, koja su prepuštena sami sebi, mogli nastaviti boravak u Centru i biti zbrinuta. Neke općine Hadžići, Ilidža, Novi Grad već su u pregovorima, pokušavamo da adaptiramo dio Centra i izgradnju zaštitne radionice, čime bi se zaokružio proces i unaprijedilo obrazovanje ove djece i predškolskog uzrasta i preko 21 godine. Mi trebamo iskoristiti sve resurse kako bi ova djeca imala kvalitetan život, odgoj i obrazovanje i mi smo obavezni da im to i pružimo, kazao je Kadrić.

Dijana Tuz, radna instruktorica u Centru „Vladimir Nazor“  vodi radionicu tkanja koja stalno nadopunjuje svoje aktivnosti.

-Imam sedam polaznika od 17 do 21 godine. Bavimo se tkanjem, ali i izrađujemo i nakit, svilene marame, tako da bismo omogućili djeci da nešto sama nauče i rade i kad odu kući i da se mogu sami finansirati. Terapija u prirodi jako puno pomaže jer je relaksirajuće, djeca vole boraviti ovdje, ponesemo i radove i puno se zabavljamo, kaže  instruktorica Dijana.

 Tokom dugogodišnje realizacije projekta „Škola u prirodi“ pokazalo se da je priroda kao terapija jako opravdana. Štićenici  imaju priliku da se u skladu sa svojim mogućnostima bave raznim aktivnostima, od rada u cvjetnjaku i plasteniku, umjetničkim radionicama, do druženja sa životinjama, te sportskim i aktivnostima zabavnog karaktera.

Share.

Comments are closed.