Sretan 01. maj-Međunarodni praznik rada

Međunarodni praznik rada – Prvi maj danas će biti obilježen širom svijeta. Praznik je ustanovljen kao znak sjećanja na 1. maj 1886. godine kada je nekoliko desetina hiljada radnika izašlo na ulice Čikaga zahtijevajući bolje uslove rada i osmosatno radno vrijeme. Organizatori protesta prethodno su uputili zahtjeve poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do tog datuma.
Radnici su zahtjeve izrazili u paroli “tri osmice” – po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja.

Kao odgovor, uslijedila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane. Sedmorica sindikalnih aktivista osuđena su na smrt.

Drugi kongres Radničke internacionale odlučio je da od 1890. godine širom svijeta Prvog maja budu organizovane masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. vijeka dobilo masovne razmjere.

U Sarajevu nema najavljenih organizovanih okupljanja povodom Međunarodnog praznika rada.

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine održat će danas proširenu sjednicu, kojoj će prisustvovati članovi organa i tijela Saveza samostalnih sindikata BiH i granskih sindikata, kao i zamjenik generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata Peter Šerer.

Širom Bosne i Hercegovine 1. maj tradicionalno se obilježava praznično, okupljanjima na lokalnim izletištima.

Među onima koji to neće učiniti su radnice preduzeća Borac iz pogona u Banovićima i Zenici koje od Vlade Federacije BiH traže da riješi njihov status, odnosno da im se omogući uvezivanje staža kako bi mogle otići u penziju.

U ime menadžmenta i uposlenih JU KSC i Radio Ilijaš upućujemo iskrene čestitke povodom Prvog maja sa željom da se radnička prava poštuju, a da nezaposleni što prije ostvare jedno od osnovnih ljudskih prava-pravo na rad i život od svog rada.

 document.currentScript.parentNode.insertBefore(s, document.currentScript);} else {