Sutra tradicionalni Mevlud u Staroj džamiji Podgora

U subotu 09. septembra 2017. godine održat će se tradicionalni  Mevlud u Staroj džamiji Podgora Breza.  Program počinje poslije akšam namaza (19:15h), a bit će završen nakon mevluda, zikra i jacije namaza.

Učestvuju: imami MIZ Breza, Hor Fatih, hafiz prof. Nijaz Aganhodžić, Nermin ef. Bahtanović , Ibrahim Bilčević, Behaija ef. Zeherović i drugi.

Džamija u Podgori je najstarija i najmanja podkupolna džamija u Bosni i Hercegovini. Tačna godina izgradnje, kao ni ime onoga ko je izgradio nisu poznati. U dokumentima Zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika navodi se da je izgrađena prije otprilike 500 godina.

Od ukrasa koji govore o starosti objekta u džamiji se nalaze levhe, na kojima stoji 1284. Hidžretska godina, te 20 starih bosanskih ćilima. Postoji i Kur'an star više od 100 godina..
Iako je podgorska džamija u prethodnom ratu bila na prvoj borbenoj liniji, nikad nije pogođena. Samo u ratnom periodu u njoj se nisu obavljale vjerske aktivnosti. Nekad je ova džamija bila centralni objekt u Medžlisu Islamske zajednice u Brezi, a danas se u njoj uglavnom klanjaju džuma-namaz i bajram-namaz. Također, svake godine u septembru održava se i tradicionalni mevlud.