Danas je održana svečanost  povodom otvaranja novoizgrađene sale  SŠC „Nedžad Ibrišimović“. Veliki broj zvanica svojim prisustvom je uveličao ovu svečanost.  Izgradnjom sale riješen je dugogodišnji problem odvijanja nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, čime su učenici i nastavnici dobili najbolje uslove.

Vlada KS,  preko ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade izdvojila je 650.000 KM za realizaciju ovog projekta, dok je iz budžeta Općine Ilijaš izdvojeno 240.000 KM . U okviru projekta izvršena je nabavka i ugradnja opreme, te su potpunosti  rekonstruisani mokri čvorovi i svlačionice. Firma FAZUM je bila izvođač radova, a nadzor nad izvoođenjem vršio je Zavod za izgradnju KS.

Načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić je čestitao svim prisutnim Dan općine Ilijaš i Dan nezavisnosti BiH.

-Kada smo prije dvije godine donosili strategiju razvoja općine Ilijaš mnogi od nas bili su skeptični , ali evo rješavamo jedan po jedan projekat  i  danas otvaramo ovu predivnu salu. Mi možemo biti ponosni da u ovim važnim danima našim učenicima i nastavnicima poklanjamo  ovakvu salu– kazao je Fazlić.

Realizacija projekata iz oblasti obrazovanja bila bi nemoguća bez podrške Vlade KS  i resornog ministarstva.  Među prisutnim zvanicama bila je i ministrica obrazovanja KS Zineta Bogunić, koja je pohvalila rad direktora ove škole.

  • Ja neću govoriti o novcu koji je uložen nego o viziji direktora ove škole, a to je dualno obrazovanje koje je INN u srednjoškolskom obrazovanju u našoj zemlji i šire. To je jedna inovacija i direktor je govorio o tome kako treba imati viziju razvoja pa će biti rezultata. Trebate biti sretni što imate ovakvog direktora-kazala je ministrica Bogunić.

Prisutnima se obratio i zastupnik u Skupštini KS Mahir Dević.

Imam veliku čast i zadovoljsvo da nas sve zajedno podsjetim da smo u posljednjih pet godina na području općine Ilijaš u objekte iz oblasti obrazovanja uložili više od sedam miliona maraka. Ova općina i da je u sastavu Evropske Unije nisam siguran da bi uspjela ovoliko sredstava da uloži, a svima koji su pomogli u realizaciji ovih projekata čestitam. Želim da nastavimo da svi zajedno nižemo uspjehe i neka nam živi naša općina i naša domovina-poručio je Dević.

U realizaciji značajnog projekta svoj doprinos dao je i direktor SŠC Amir Džafo .

-Obilježavamo Dan općine i Dan nezavisnosti, a kao kruna je otvaranje naše sale koju će koristiti kao izvor  velikih sportskih uspjeha. Naša sala će biti otvorena osim za učenike i za sve sportke klubove koji se budu takmičili u različitim sportovima. Svi su dobro došli. Pored sportske sale dobili smo i dvije nove učionice za praktičnu nastavu.

Načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća OV Alma Omerović, ministrica Zineta Bogunić i učenik škole Faruk Mešetović su svečano presjekli vrpcu i otvorli salu.

Potom  je održan prigodan program koji su pripremili učenici škole.

Pjesmom se uvijek najbolje kaže „Reci Bosno ljubavi“ naziv je kompozicije autora Asima Horozića koju je izveo hor škole na čelu sa prof. Lejlom Džambazov.

Domovina, njena historija i sudbina njenih ljudi inspiracija je umjetnicima pa su o tome pjevali pjesnici . Stihove Maka Dizdara „Hiža u Milama“ govorile su učenice Safira Sušić, Rijada Alić, Dzenana Šehić i Melisa Muratović. Učenik Muhamed Bilinović je interpretirao monodramu „Ima jedan grad. Taj grad je Rajvosa“.

Dodijeljene su i zahvalnice onima koji su pružili podršku u realizaciji projekta izgradnje sale. Fotografije možete pogledati na FB Radio Ilijaša.

Share.

Comments are closed.