Povodom Dana Općine Ilijaš i Dana nezavisnosti BiH održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Ilijaš. Program je započeo polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima ispred Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, te svečanim defileom slobode učenika Perzijsko-bosanskog koledža, O.Š. Đulistan i djece iz vrtića Behar.

Svečana sjednica počela je intoniranjem državne himne, čestitkom povodom praznika i pozdravnim riječima predsjedavajuće Općinskog vijeća Ilijaš Alme Omerović.

Naša lokalna zajednica s ponosom slavi godišnjicu reintegracije općine Ilijaš jer su iza nas veliki rezultati.  Ilijaš u poslijeratnom periodu predstavlja simbol uspješne obnove i  izgradnje. Danas, kada obilježavamo Dan reintegracije Općine Ilijaš i Dan nezavisnosti s ponosom ističem ulogu Općinskog vijeća Ilijaš koje je dalo značajan doprinos razvoju naše općine. Svi zajedno možemo doprinijeti svojim primjerom, gradeći dobre odnose između drugih i drugačijih, uvažavajući historijske činjenice, tradiciju, vjeru i običaje da nam različitost bude bogatstvo,a pojedinačni uspjeh ponos, kazala je, između ostalog, Omerović.

Općinski načelnik Akif Fazlić je u obraćanju detaljno rezimirao projekte iz prethodne godine i najavio planove za ovu godinu kao što su izgradnja Gradskog stadiona, nova asfaltiranja, nova Fiskulturna sala u SŠC “Nedžad Ibrišimović” i brojne druge vrijedne buduće investicije.

Kazao je da su prošle 23 godine od reintegracije općine Ilijaš i kraja opsade glavnog grada naše zemlje, a danas još nosimo rane jer se još 47 stanovnika vode kao nestali, a niko za zločine u ovom gradu nije odgovarao, a danas se vode sudski procesi protiv časnih branilaca, a ti procesi su politički motivirani.  

Ovaj dan 29. februara značio je povratak i početak obnove, što je trajalo jako dugo i bilo teško, ali smo uz pomoć građana i organizacija uspjeli obnoviti Ilijaš. Danas se moramo sjetiti i iskazati zahvalnost  za naša 323 šehida i poginula borca na časnoj i hrabroj borbi za  nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, stoga s punim dostojanstvom danas obilježavamo ovaj dan, kazao je načelnik Fazlić.

Načelnik  Fazlić i Predsjedavajuća  OV-a Omerović   dodijeli su priznanja i plakete za izuzetan doprinos i rad pojedincima i kolektivima.

Dobitnici ovogodišnjih priznanja : pojedinačne plakete Meliha Mešetović, predsjednica Udruženja “Budi mi drug Ilijaš”, Fermiz Smajlović, vlasnik uspješne  firme Sarfa Srednje, te NK Ilijaš a nagradu je preuzeo predsjednik NK Ilijaš Amar Dovadžija.  

U zabavnom dijelu programa  nastupili su učenici OMBŠ “Novo Sarajevo” u klasi harmonike nastavnika Enesa Fazlića.

Snimak cijele svečane sjednice Općinskog vijeća Ilijaš  možete poslušati u petak 01. marta od 13:00 sati u programu  Radio Ilijaša.

Share.

Comments are closed.