Svečanost povodom 481. godišnjice Gazi Husrev-begove biblioteke

Svečanost kojom će Gazi Husrev-begova biblioteka obilježiti svoju 481. godišnjicu rada, a ujedno i 45 godina izdavanja stručnog časopisa “Anali Gazi Husrev-begove biblioteke”, biće upriličena danas. Časopis je pokrenut 1972. godine na osnovu prijedloga tadašnjeg Savjeta Biblioteke o osnivanju časopisa kojim bi se javnost upoznavala s radom i građom ove ustanove.

U “Analima” se objavljuju stručni radovi domaćih i stranih eksperata iz oblasti istorije, književnosti, bibliotekarstva, umjetnosti, orijentalistike, lingvistike, a posebno se tretiraju islamske naučne teme i srodne oblasti koje se baziraju na fondovima i bogatoj bibliotečkoj građi Gazi Husrev-begove biblioteke.

Kvalitetom radova i autoritetom saradnika, “Anali” su od prvog broja bili i ostali respektabilan časopis u kojem su svoje radove potpisivali vrsni istoričari, publicisti, naučni radnici, bibliotekari i profesori poput Muhameda Hadžijahića, Mahmuda Traljića, Mehmeda Mujezinovića, Osmana Sokolovića, Kasima Dobrače, Alije Nametka i drugih.

To je bio tim saradnika koji su utrli put “Analima” kao referentnom i međunarodno priznatom časopisu koji se danas nalazi na svjetskim indeksiranim bazama podataka, kao što su “EBSCOhost” i “CEEOL” baza.

Također će u okviru svečanosti biti dodijeljene zahvalnice određenim institucijama i pojedincima za pruženu podršku i pomoć u radu Gazi Husrev-begove biblioteke, najavljeno je ranije iz ove ustanove.