Širom planete danas se obilježava Svjetski dan hrane. Svakog 16.oktobra na taj način Ujedinjeni narodi podsjećaju da je ”hrana preduslov ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba”.

Povodom Svjetskog dana hrane, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) objavila je da je u prošloj godini 821 milion ljudi u svijetu patio od hronične neuhranjenosti.

Nivo gojaznosti u svijetu također ubrzano raste, a mnoge zemlje istovremeno se suočavaju sa oba izazova.

Zbog toga FAO poziva na udruživanje svih zemalja, sektora i profesija kako bi se omogućio “svijet bez gladi”, što je tema Svjetskog dana hrane 2018. i jedan od glavnih ciljeva održivog razvoja koje je postavio UN.

Kako bi se obezbijedila dovoljna količina hrane u svijetu, poljoprivredni sektor će 2050. godine morati proizvesti 50 posto više hrane, hrane za životinje i biogoriva u odnosu na 2012. godinu, dodaje se u saopštenju.

Svjetski dan hrane obilježen u BiH

Svjetski dan hrane obilježen je i u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Kantonalni Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je tim povodom organizovao predavanje o zdravoj prehrani učenicima petog razreda Osnovne škole „Mejdan“. Učenici su tako naučili zbog čega bi ishranu trebali obogatiti voćem i povrćem a smanjiti unos brze hrane.

“Inače, u zavodu za javno zdravstvo mi nastojimo da u školama pričamo o različitim temama koje su vezane za prevenciju nekih oboljenja. Imamo dobru saradnju sa školama a i učenici su zainteresovani”, kazala je Nadina Nuhbegović, doktorica medicine u Zavodu.

“Trebalo bi da bude više ovih predavanja o zdravoj ishrani. Djeca osim sendviča kupuju čips i kolu. Iako pokušavamo da im kažemo da to nije zdravo, neki to prihvate ali većina to smatra pomodarstvom”, dodala je profesorica ove škole Elvira Sadiković.

Tuzlansko udruženje „Snaga žene“ uručilo je pakete zdrave hrane Domu za djecu bez roditeljskog staranja. Paketi su kupljeni iz programa radno-okupacione terapije koji ovo udruženje provodi sa ženama koje su preživjele ratne traume. Proizvodi dolaze iz različitih dijelova naše zemlje.

Svoju pomoć pružili su i volonteri.

“Ispred udruženja Snaga žene i zadruge Zelena mreža, donijeli smo zdrave plodove za ovaj dom. Mi se inače bavimo preradom plodova, pakovanjem čajeva”, rekla je volonterka Mirela Karahasanović.

Na kraju, zaključuju, zdrava hrana znači i zdravo djetinjstvo. A manje bacanje hrane i zdravija ishrana su ključni za svijet bez gladi.

Svjetski dan hrane obilježen je danas u Banjaluci promocijom domaćih proizvoda u organizaciji Privredne komore RS. Promocija je održana u parku Petar Kočić u okviru kampanje “Naše je bolje”, javlja reporter BHRT-a.

Organizatori su istakli nešto veći debalans u spoljnotrgovinskoj razmjeni hrane i pića u prvoj polovini godine, te rast proizvodnje i izvoza konditorskih proizvoda koji su preuzeli primat nad voćem i povrćem.

Hrana je značajan privredni resurs, ali i veoma bitan faktor zdravog života građana, istakli su organizatori.

Share.

Comments are closed.