Dvadeset šest godina bolnog sjećanja na šehide Lješeva, obilježeno je na spomen ploči sagrađenoj na samom mjestu masakra u ovom naselju.  Petog juna 1992. godine na zvjerski način su strijeljana 22 stanovnika ovog sela, nakon što su ih njihove prve komšije, pripadnici srpskih vojnih formacija, izveli iz domova i opljačkali. Manifestacija pod nazivom „Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992.“ održava se svake godine na samom mjestu stradanja, gdje danas stoji moderno uređeno spomen-obilježje sa imenima stradalih. I ove godine okupili su se mnogi ljudi, a upriličen je i prigodan program te odavanje počasti žrtvama ovog strašnog zločina.

Program je počeo intoniranjem himne te učenjem Kur'ana u interpretaciji Ahmeda Hašića, nakon čega je uslijedilo učenje Fatihe i minuta šutnje svim šehidima i poginulim borcima.

Jasnu poruku, o važnosti kažnjavanja počinjenog zločina u Lješevu poslao je i načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, koji je naglasio bitnost obilježavanja svih godišnjica stradanja na području naše općine:

„Poslije dvadeset šest godina mi obilježavamo ovaj događaj i to je ujedno dvadest drugi put obilježavanja, potrudit ćemo se da ovako i nastavimo. Naravno, prenosit ćemo istinu sve do momenta kada institucije države stave tačku na ovaj slučaj, dakle kad sudski organi završe svoj posao, a to jeste osude oni koji su odgovorni. Ja bih volio da se ovaj događaj nađe i u knjigama iz kojih će učiti djeca, knjigama koje će se čitati u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kao mještanin Lješeva želim da se zahvalim svima onima koji su danas s nama i dijele našu bol vezanu za naše najmilije, komšije i rođake. Nama preostaje jedan dug put u borbi za istinu i ja se iskreno nadam da će istina pobijediti“.

Članica organizacionog odbora Adha Masnopita ističe da je tužno što za ovaj zločin niko još uvijek nije odgovarao iako postoje materijalni dokazi za ono što su izvršili srpski agresori.

„Mi danas obilježavamo dvadeset šestu godišnjicu stradanja, dvadeset dva civila i stanovnika Lješeva. Dvadeset šesti put zaredom ovdje smo se okupili na ovom mjestu da se na dostojanstven način prisjetimo naših šehida, sugrađana. Tog 5. juna u Lješevu desio se kobni zločin koji su izvršili srpski agresori. Ono što svake godine ponavljamo sa ovog mjesta jeste ono što boli, a to je da za ove zločine nikada niko nije odgovarao. Preživjela su dva svjedoka rahmetli nana Zahida koja je preselila 2004. godine i gospodin Mirzet Repuh. Postoje materijalni dokazi, ali nažalost tužilaštvo ne radi svoj posao i mi ovim putem apelujemo na sud i tužilaštvo, odnosno skrećemo im pažnju da imaju moralnu, etičku i profesionalnu obavezu prema djeci, prema žrtvama, porodicama, ali i prema svojoj državi“, kazala je Masnopita.

Hiljade nevinih ljudi susrelo se sa mračnom i gorkom sudbinom. Opasnost zvana rat nadvila se nad brojnim mjestima i sa sobom odnijela ogroman broj ljudskih života i uništila brojne imovine. Rat je oduzeo veliki dio našeg života, bacio nas je u ponor iz koga ne možemo izaći nikada. Moramo se s tim nositi. Svaki rat zaslužuje osudu jer je rat najveće društveno zlo koje i desetljećima kasnije razara društvo i teško devastira prostor.

Prisutnima se obratio i Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja KS: „Danas smo ovdje da se podsjetimo šehida i odamo jedno veliko poštovanje građanima Lješeva. Ovaj događaj moramo prenijeti budućim generacijama da se nikada ne treba zaboraviti šta je uradila zločinačka ruka na ovom malom području Bosne. Pored svega i dalje za ovaj zločin nažalost niko nije odgovarao, ali mi apelujemo na organe vlasti da se pokrene proces jer za ovako nešto mora se odgovarati. I ubuduće ćemo se podsjećati onoga što se desilo jer se ovakve gnusne stvari nikada više ne smiju ponoviti“.

Predsjedavajući  Općinskog vijeća Ilijaš Mahir Dević kazao je kako je neophodno izvršiti pritisak na pravosudne organe kako bi porodice i ubijeni našli svoj smiraj.

„Do danas niko nije odgovarao za zločine koji su počinjeni u Bioči, Luci, Lješevu i na području cijele Općine Ilijaš, za ona 54 logoraša koja tražimo još uvijek. Politički se nalazimo u takvoj situaciji gdje naši komandanti i heroji trebaju odgovarati u jednom dugotrajnom procesu koji će trajati godinama kako bi dokazali nevinost. Potpuno sam ubijeđen bio da će ovakav scenarij biti onog momenta kada smo izgubili kontrolu nad sudom i tužilaštvom Bosne i Hercegovine. Mi smo kao narod dovedeni u takvu situaciju da ne smijemo ispričati zapravo šta nam se desilo, dok nam drugi pakuju ono što mi nismo uradili. Još jednom čestitam načelniku  Općine Ilijaš, organizacionom odboru na ovakvom dostojanstvenom obilježavanju“, istakao je Dević.

Nakon zvaničnih obraćanja, prisutnima se obratio i glavni imam medžlisa IZ-e Breza Zeid ef. Sokić, a zatim je uslijedilo nastup Džane Fazlić, koja je za ovu priliku izvela ilahiju “Nemoj žalit suzama“, nakon čega je uslijedilo polaganje cvijeća na Spomen-obilježju.

Cvijeće su položili predstavnici Općine Ilijaš, Općine Visoko i Općine Breza na čelu sa Općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo, predstavnici OO SDA Ilijaš, predstavnici OO SDP Ilijaš, udruženje porodica šehida i poginulih boraca Općine Ilijaš, predstavnici Udruženja nestalih Općine Ilijaš, organizacioni odbor Manifestacije „Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992.“, predstavnici MZ Lješevo, udruženje logoraša Općine Ilijaš, predstavnice Udruženja žena “Zlatne ruke“, predstavnici Udruženja antifašista Ilijaš, učenici Perzijsko-bosanskog koledža, OŠ “Đulistan“ i Predškolske ustanove “Behar“, i OO DF Ilijaš te porodice ubijenih.

Nakon polaganja cvijeća prisutni su obišli šehidsko mezarje u Lješevu, nakon čega je uslijedilo učenje mevluda i tevhida. Poslije programa uslijedio je iftar za mnogobrojne goste Manifestacije.

Tog kobnog 5. juna 1992. godine u Lješevu su ubijeni: Ćamil i Izet Avdukić, Suljo, Munira, Hasan, Arif, Meho, Safet, Ibrahim, Huso i Amir Fazlić, Husnija, Mujo, Jasmin, Mensud, Fadil, Mehmed i Munir Masnopita, Arif Omanović, Zubejda Suljić, Nijaz Nuhić i Asim Karavdić.

Share.

Comments are closed.