MJESTO ZA REKLAMU

Dani mevluda i zikra, tradicionalna je vjerska manifestacija, koja se i ove godine održava u Blagaju. Okupilo se na hiljade ljudi iz naše zemlje, regije, svijeta. Svi oni prisustvuju derviškom zikru u prelijepom ambijentu vrela Bune, i drevne derviške tekije.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović  koji se danas obratio u Blagaju na manifestaciji Dani zikra i mevluda poručio je vjernicima kako se trebaju okrenuti sebi i ustrajati i potvrditi svoju vjeru u teškom vremenima u kojima se nalaze. On je kazao kako muslimani moraju ustrajati i takmičiti se u dobru, u svemu onom što je lijepo i korisno, naročito u predramazanskim danima.

„Naša orijentacija mora biti vjera, istrajavanje u vjeri i dobru. Natječite se u dobru, u dobru se nadmećite, nemojte u onom što ne valja u onom što je ružno, samo u onom što je dobro, lijepo i korisno“, istakao je ef. Dedović.

Okupljanje muslimana u Blagaju je, nakon Ajvatovice, najveće njihovo okupljalište u Bosni i Hercegovini.

Inače, zikr znači spominjanje Alahovog imena. Osnova zikra je unutarnja srčana usredsrijeđenost na Boga, koja ponekad mora biti popraćena glasom, ponekad bez glasa, a ponekad razmišljanjem o tome da je Bog onaj koji sve obuhvata.

izvor: faktor.ba

Share.

Comments are closed.