MJESTO ZA REKLAMU

Povodom mubarek  noći  Lejletul Miradž i druge godišnjice  nezvaničnog otvorenja džamije u Sudićima ovog petka upriličen je mevlud, na zadovoljstvo brojnih stanovnika ovog ilijaškog sela.

Kur'anske ajete, odlomke iz mevluda, ilahije učili su imami ilijaških džemata koji su se u velikom broju odazvali na ovu svečanost.

Imam džemata Gajevi i džamije u Sudićima Miralem ef. Sarajlić podsjetio je na važnost mevluda kao nekada jedine preostale spone između vjere i naroda.

-Sudićani ne pamte ovakav mubarek i da se ovdje okupio ovoliki broj „ahmedija“.  U Sudićima je sve krenulo naprijed izgradnjom džamije, riječ mubarek i potiče od riječi bereket napredak i blagostanje. U narednom periodu imamo u planu obogaćivanje popratnih sadržaja ove džamije, a najbolje bi bilo kada bi se u haremu sagradila replika  prijeratnog porušenog sudićanskog mekteba, kazao je, između ostalog, Sarajlić, naglasivši da se  izgled džamije savršeno arhitektonski zbog drveta koje preovladava, uklopio u seoski ambijent što svakako doprinosi njenoj bosanskoj autentičnosti.

Prigodan vaz o Lejletul Miradžu, poukama i porukama za današnje vrijeme održao je Amel ef. Šehović, dugogodišnji imam u Srednjem, a sadašnji imam džamije Mrakovo. On je podsjetio na važnost namaza, molitve koja predstavlja vezu Gospodara i njegovih robova i miradž je vjernika-njegovo putovanje u nebeske sfere.   Amel ef. govorio je i o zalaganju poslanika Muhammeda a.s. za svoje sljedbenike na Sudnjem danu i da ljudi predstavljaju najveće bogatstvo jedne džamije i džemata.

Mještani Sudića izrazili su veliku radost zbog velike posjećenosti mevluda, čak i stanovnika iz susjednih sela  i što ovakve svečanosti polahko postaju tradicija, te što džamija svakako opravdava svoju funkciju i namjenu održavanjem mektebske nastave i klanjanjem teravih namaza, kao i za ostale potrebe džematlija.

Share.

Comments are closed.