Svaki 25. u mjesecu je “Narandžasti dan” dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Aktivisti/ce OO „Iskoristi dan-Carpe diem“ Ilijaš na šetalištu u Ilijašu obilježili su ovaj značajan datum uličnom akcijom dijeljenja narandži sa porukama, ali i otiskom dlana kao obećanje da neće vršiti nasilje ili da će nasilje prijaviti ukoliko uoče isto.

Đenana Šehić, koordinatorica projekta i polaznica 15. generacije „Uči, misli i djeluj“ obuke za omladinske lidere koje provodi Instituta za razvoj mladih KULT koji je podržao i ovu aktivnost kao i ambasada Kraljevine Švedske u BiH, gostovala je u Jutarnjem programu Radio Ilijaša sa kolegicom Ilhanom Draginović.

„Narandžasti dan je dan koji se obilježava svakog 25. u mjesecu u cilju prevencije nasilja nad ženama u cilju osvještavanja, podizanja svijesti i značaja pomenutog. Kao koordinatorica mogu reći da sam zadovoljna odzivom građana i aktivnostima naših volontera. Svaki vid nasilja je nedopustiv i stalno moramo pričati o tome. Žrtve često imaju strah i ne smiju da govore o problemu. Mi smo ovom akcijom pokazali da smo uz njih. Aktivnost otiska dlana je mali znak da im kažemo da nisu sami i obećanje da osoba neće vršiti nasilje i da će isto prijaviti ukoliko uoči nasilje“, kazala je Đenana.

Ilhana Draginović jedna je od aktivistica koja je danas učestvovala u  uličnoj akciji a u cilju buđenja svijesti svih građana o ukazivanju na problem koje imamo u društvu.

„Prvo smo objasnili ljudima zašto smo tu. Napisali smo poruke na narandže koje smo dijelili. Najzanimljiviji dio bio je otisak ruke u boji. To je najviše privuklo mlade. Vjerujem da smo uspjeli u cilju i dalje ćemo raditi na ostvarenju istog“, kazala je Ilhana.

Sutra se obilježava Ružičasti dan – dan kada se ukazuje na sve oblike nasilja, a ne samo na nasilje nad ženama i djevojčicama.

Share.

Comments are closed.