MJESTO ZA REKLAMU

Promocija  knjige “Tako mi vremena”,  jednog od najnagrađivanijih  bosanskohercegovačkih pisaca Mustafe Smajlovića, održana je  večeras u kinosali Ilijaš kao još jedan kulturni sadržaj bogatog programa Manifestacije”Ilijaški dani” 2015.

Mustafa Smajlović poznati je publicista, književnik i novinar, urednik brojnih dnevnih i sedmičnih novina, omiljeno ime i među novinarima ali i među piscima i pjesnicima kojima pruža nesebičnu podršku u recenziji i uređivanju njihovog stvaralačkog opusa.

U promovisanoj knjizi su zastupljene isključivo nagrađivane pripovjetke koje su stizale tokom proteklih plodnih desetljeća pišćevog stvaralaštva. Nagrade su stizale na javnim i anonimnim književnim konkursima, a u žirijima su bili književni kritičari i književnici: Nedžad Ibrišimović, Abdulah Sidran, Nenad Radanović, Ivan Kordić, Irfan Horozović, Enver Kazaz, Bisera Alikadić, Vladimir Srebrov, Hadžem Hajdarević, Željko Ivanković, Muhamed Dželilović, Stevan Tontić, Mile Stojić, Alija H. Dubočanin, Nermina Kapetanović, Petar Pajić, Abid Jarić, Advan Hozić, Jozo Mašić…promocija

Knjiga “Tako mi vremena” sadrži pripovjetke “koje nas vraćaju u našu najdavniju i najljepšu prošlost, ali i skoru koja se ne smije zaboraviti; pripovijetkama koje oživljavaju doživljeno, preživljeno i davno zaboravljeno; pripovijetke koje približavaju prošlost sadašnjosti, te mladost starosti; bude sjećanja na drage, te misaono i duhovno kreativne ljude naših života, te njihove plemenite mudrosti i preporuke upotrebi čovjeka. Jednom riječju, to su pripovijetke koje podmlađuju, reinkarniraju i revitaliziraju pošteno biće, njegovu dušu i intelekt, usporavaju starenje ljudskog uma. Prepune su spoznaja, pouka i preporuka minulih generacija zahvaljujući kojima smo stasali na ovozemaljskim stazama prolaznog života uz poštovanje ljudskosti obojene poštenjem i skromnošću u stvaranju zrijenja zdravog uma i njegove moći. Pripovijetke koje nude kompenzatorske mogućnosti za nostalgičnim slikama prošlosti i slikama prošlosti koje ostaviše trajne rane u našim životima, tu nedavno”, kazao je o djelu njen urednik Mr. Sifet Fazlić.

Vremenom se kune i Meša Selimović u djelu “Derviš i smrt” uzimajući samo dio kur'anske sure Asr pomalo pesimistično “Tako mi vremena, čovjek je doista na gubitku”.  Smajlović, neprikosnoveni majstor za kratku priču i konciznost gdje je riječima usko a mislima široko,  prikazuje obične svakodnevne ljude, njihove sudbine, našu tešku realnost iz dalje i bliže historije bojeći je duhom i tradicionalnim vrijednostima. U njegovim pričama nazire se nastavak božanske poruke i sure Asr”osim onih koji vjeruju i dobra djela čine i koji jedni drugima preporučuju istinu i koji jedni drugima preporučuju strpljenje”. Pravda pobjeđuje i smrt je ponekad izlaz i nije kraj nego novi početak, rečeno je na promociji.

Odlomke iz knjige i podršku u stihovima dali su autori : Faris Šačić, Emina Vukičevič, Hava Sakić, Salko Meco Hajka, Almira Zukobašić Mraković, Marina Brkić i Edin Šahinović.

Ovi talentirani autori poklonili su i nekoliko svojih knjiga Gradskoj biblioteci Ilijaš  te preporučujemo da ih  potražite i pročitate.

Fotografije će biti objavljene na facebook stranici Ilijaški dani.

O autoru

MUSTAFA SMAJLOVIĆ  rođen je 16.07.1953. godine u Lascima kod Višegrada. Bosanskohercegovački prozni pisac, pjesnik, književni kritičar, publicist.

Osnovnu i srednju školu završio u rodnom gradu. Studirao na sarajevskom Fakultetu politički nauka, odsjek sociologija. Svoje prve radove objavio je još kao srednjoškolac u Višegradu. Saradnik je brojnih bh. listova i časopisa. Bio je urednik “Večernjih novina”, “Jutarnjih novina”, “BH Dnevnika” i “Avazovog” magazina. Autor je brojnih zapaženih reportaža i putopisa iz Azije, Afrike i Evrope, koje su objavljene u printanim i elektronskim medijima u periodu od 1995. do 2002. Spada u red najnagrađivanijih pisaca na anonimnim književnim natječajima. Urednik i recenzent je stotinjak publikacija poezije, proze, aforistike, dokumentaristike…

Zastupljen je u školskim čitankama, u “Antologiji bošnjačke priče za djecu XX vijeka” (Rizo Džafić) i “Antologiji bošnjačke pripovijetke 1900. – 2003.” (Abid . Subašić).

Djela:  Sehara, Žena sa slikarevog platna, Ćuprija pod vodom, Čovjek iz sna, Potop, Čovjek sa ribljim očima, Čovjek ispod stećka, Tako mi vremena.

Član je Društva pisaca BiH i Saveza novinara BiH. Pisac živi i stvara u Sarajevu, sa statusom istaknutog slobodnog umjetnika od 2008.godine.

 

Share.

Comments are closed.