Promocija zdravih stilova života i podjela materijala o šećernoj bolesti upriličena je od 09:00 sati na šetalištu u Ilijašu. Promocija je organizovana u okviru Manifestacije „Ilijaški dani 2019“ a nosilac aktivnosti je Udruženje dijabetičara Kantona Sarajevo.  Alma Dervišbegović, predstavnica Udruženja dijabetičara KS profesionalno je lice i radi preko 20 godina te ističe da joj je čast što je na usluzi svim građanima.

„Ovo je tradicionalno obilježavanje u okviru Manifestacije „Ilijaški dani“. Čast je i zadovoljstvo da se možemo predstaviti u Ilijašu u okviru ove Manifestacije. Prije svega zahvaljujemo se Radio Ilijašu koji nam je omogućio da uzmemo učešće. Ovu aktivnost provodimo u saradnji sa našim partnerima odnosno farmaceutskim kućama  Novo nordisk, Bosnalijek i Farmavita a također hvala i Općini Ilijaš. Današnja aktivnost je edukativnog karaktera“, kazala je Alma.

Predstavnica Udruženja dijabetičara KS najavila je besplatnu akciju mjerenja šećera u krvi koja će biti upriličena sutra u apoteci Viva 7, u terminu od 09-11:00 sati.

„Najavljujemo i veliku donaciju svim našim građanima kod kojih  otkrijemo povećan nivo šećera u krvi, podijelit ćemo glukometre uz pomoć farmaceutske kuće Farmavita. Radi se o setovima za prvu pomoć i samokontrolu šećera u krvi. Velike su vrućine i izuzetno je opasno ako je visok šećer a temperatura  visoke a dijabetičar treba ići da mjeri šećer. Često su ovisni o djeci i  komšijama kako bi otisli da mjere šećer u krvi. Omogućit ćemo im da to mogu samostalno uraditi u svojim domovima i da djeluju preventivno. Aparati koje ćemo dijeliti su najnovije generacije i vrlo su jednostavni za upotrebu“, kazala je Alma.

Broj oboljelih od dijabetesa u BiH je sve veći, najviše zbog nezdravog načina života – gojaznost, izbjegavanje fizičke aktivnosti, stres te neadekvatna ishrana i obroci koji nisu funkcionalno raspoređeni su glavni uzročnici ove bolesti.

Share.

Comments are closed.