MJESTO ZA REKLAMU

Piše: Arnela Fazlić

U prostorijama Osnovne škole “Podlugovi” u četvrtak je održana promocija kratkog filma “Lijenost”, nastalog u realizaciji Kluba ljubitelja filma “Zoom” i nastavnika Dževdeta Huskića. Nastavnik engleskog jezika želi da na pravi način nauči kako da njegovi učenici kroz filmsku umjetnost postanu bolji ljudi i da usvajaju vrijednosti međusobnog prihvatanja i poštovanja. Već godinama u OŠ “Podlugovi” nastavnik Dževdet Huskić vodi Klub ljubitelja filma “Zoom”.

Kratki film “Lijenost” govori o Atlasu Hrabriću, dječaku iz Ljubinića koji mnogo radi i pomaže svojoj porodici oko stoke, ali on opet stiže u školi sve obaveze, a nastavnici nekada to zanemare, mada trebaju razmisliti prije nego upišu lošu ocjenu.

Nastavnik Dževdet Huskić snimio je sa učenicima sedmih razreda prvi dokumentarni film pod nazivom Lijenost, a radi se o pojavi nerazumijevanja između učenika i nastavnika.

„Pored redovnih časova koje imam u ovoj školi, voditelj sam i sekcije Klub ljubitelja filma „Zoom“ i ove godine radim sa sedmim rezredom. Sekcija broji dvadeset učenika gdje se intezivno pored rada i družimo. Početak našeg rada krenuo je od saradnje sa udruženjem građana „Pravo ljudski“ iz Sarajeva i festivalom „Pravo ljudski“ kada su napravili priručnik za upotrebu audio -vizuelnih sredstava u nastavi. Svojim učenicima puštam dokumentarne filmove o, nažalost, aktuelnim školskim problemima, a to su vršnjačko nasilje, diskriminacija, siromaštvo te nasilje u porodici. Smatram da je dokumentarni film forma koja treba biti više zastupljena u nastavi i baš zbog toga sam se kroz sekciju bazirao na to. Kada se pojavi nešto konkretno kao što je rad na filmu i gdje se mogu vidjeti dobri rezultati onda je to rad sa zadovoljstvom. Prije svega naša želja je bila da napravimo jednominutni film ali na kraju je to bilo nemoguće jer smo imali mnogo scena. Poruku koju želimo poslati jeste da se nastavnici i učenici trebaju više međusobno upoznavati i da za to uvijek nađu vremena. Ja se iskreno nadam da nijedna nastavnica ili nastavnik neće upisati jedinicu učeniku zbog neispisane zadaće, a da se ne sjete našeg glavog glumca Atlasa“, istakao je nastavnik Huskić.

Učenik OŠ „Podlugovi“ Eldin Helja kazao je da se u ovu sekciju učlanio isključivo zbog nastavnika koji ih uči kako postati bolji čovjek.

„Da učestvujem u ovom filmu najviše me privuklo snimanje scena jer od malena želim da se bavim tim poslom. Iako je moj san da postanem fudbaler, pored toga naravno da volim i glumu. Bio sam snimatelj ovog filma i razlog zbog kojeg sam se učlanio u ovu sekcije jeste nastavnik jer me uči da budem bolji čovjek i baš sam zbog njega ovo zavolio. Mogu reći da snimanje traje jedan sat, dok je montiranje filma malo duži proces. Bilo je to jako lijepo iskustvo za mene i imam namjeru u budućnosti da se bavim ovim poslom“, kazao je učenik Helja.

Učenica OŠ „Podlugovi“ Ilhana Bajić istakla je da će se i dalje baviti glumom.

„Film je za mene nešto jako posebno i preporučila bi svima koji imaju mogućnost da se bave glumom. U budućnosti imam imam druge ciljeve, ali film i gluma će definitivno biti moj hobi“, rekla je Ilhana.

Prikazivanje filma ostavilo je poseban dojam na publiku.

Sve je počelo kada su organizatorice festivala dokumentarnog filma Pravo ljudski iz Sarajeva 2012. godine pripremile priručnik Zumiraj prava u školi, koji omogućava interaktivnu edukaciju putem audio-vizuelnih materijala.

Share.

Comments are closed.