U organizaciji Općinskog odbora SDA Ilijaš ove srijede je u Sportskoj dvorani Ilijaš pred oko 2000 građana, članova, birača, simpatizera održan centralni izborni skup na kojom su predstavljeni kandidati za sve nivoe vlasti za Opće izbore 2018.
U ulozi domaćina prisutne je pozdravio predsjednik OO SDA Ilijaš i kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo Mahir Dević poručivši da će spoj mladosti i iskustva koji je Ilijaš vodio naprijed i omogućio realizaciju milionskih investicija i projekata, tako i nastaviti te kazao da SDA treba 6000 glasova u Ilijašu kako bi Ilijaš nastavio ispunjavati strateške razvojne ciljeve, te pozvao prisutne da glasaju za Šefika Džaferovića, kandidata SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

U Strategiji razvoja Općine Ilijaš od 2018. godine do 2022. godine koju smo jednoglasno usvojili na Općinskom vijeću kazali smo da želimo implementirati u Ilijašu 143 projekta, koji su ukupne vrijednosti 162 miliona maraka. U ovom momentu u Ilijašu se realizira više od 13,5 miliona KM projekata. Želimo u naredne četiri godine da izgradimo vodovod Vrutak, Gradski stadion i sve ostale projekte. Molim vas da nam date 6000 glasova da napravimo sve što smo obećali, a mi ćemo to vratiti, truditi se i raditi još bolje, kazao je Dević.

Džaferović nije mogao prisustvovati ilijaškom skupu, ali se javio putem video linka i pozvao građane da izađu na izbore i svoje povjerenje daju SDA.

Prisutnima su se obratili i ostali kandidati iz Ilijaša za predstojeće izbore: Anel dr. Bumbulović, Amar Dovadžija i Almira Ćosić Avdić. Svi su oni pozvali na jedinstvo, izlazak na izbore, kazavši da jaka SDA znači jaku državu BiH.

Nakon što su predstavljeni kandidati za Skupštinu Kantona Sarajevo obratio se nosilac liste Semir Efendić.

-Ja bih volio snažnu pobjedu SDA u Kantonu Sarajevo, što bi bio uvod u rješavanje problema širom BiH. Imat ćete tada priliku gledati kako se razvija naš Kanton i metropola, grad uzor u Evropi  i svijetu. Plan je vezan za ekonomski razvoj, a Ilijaš u tom planu znači dalji razvoj industrijskih zona, nova radna mjesta, iskorištavanje brojnih prirodnih resursa, turističkog potencijala i sve to u saradnji sa lokalnom zajednicom staviti u funkciju, podržati kapitalne projekte i vjerujem da će i stanovnici tada biti zadovoljni, poručio je Efendić.

O važnosti očuvanja bošnjačkog nacionalnog identiteta, svijesti i ponosa, potrebi očuvanja državnog integriteta i suvereniteta, nastavku provedbe pozitivnih reformi govorili su i Sebija Izetbegović, Asim Sarajlić, Emir Hadžihafizbegović i Denis Zvizdić.

-Mi ćemo svojim rezultatima dokazati da je u BiH moguće napraviti divan život. Molim vas izađite 07. oktobra i dokažite da niko ne može prezrijeti pamet Bošnjaka, dajte glas časnim ljudima i vidjet ćete kad u Predsjedništvo uđe pošten, skromni i sposobni čovjek Šefik Džaferović koji liči na svoj narod i vidjet ćete kakav će procvat nastati, jer mi nemamo četiri godine da ih damo njima da troše naše pare, kazala je na skupu u Ilijašu kandidatkinja za Parlament FBiH Sebija Izetbegović.

Nosilac liste za Parlament FBiH Asim Sarajlić kazao je da SDA treba pobjedu na svim nivoima, te poručio da se u Ilijašu neće praviti 126. brigade nego industrijske zone i uređenje države za buduće generacije.

Kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, poznati glumac Emir Hadžihafizbegović kazao je da se ponovo uključio u politiku zbog svoje djece, koja osjećaju jezu kao ratnih godina od fašizama koji dolaze i s desne i s lijeve strane, a SDA se uvijek znala, kako je rekao, tome suprotstaviti.

Listu za Parlamentarnu skupštinu BiH predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji se nakon predstavljanja kandidata obratio prisutnima.

On je na početku naglasio da Bosni i Bošnjacima nikad nije ništa poklonjeno, za sve smo se izborili.
Sto godina smo čekali da dobijemo svoj politički identitet. Ostvarili su taj cilj rahmetli Alija i SDA. Najveći politički projekat stoljeća je samostalna, nezavisna BiH. Nastavićemo da gradimo njen suverenitet, da je vodimo u EU i NATO, kazao je, između ostalog, Denis Zvizdić.

Drugi cilj Bošnjaka, prema njegovim riječima, jeste ekonomski razvoj. BiH u ovom mandatu ima odlične ekonomske pokazatelje. Najbolja je u regionu po ekonomskim pokazateljima, najmanje zadužena zemlja u Ervopi, 9. u svijetu po povećanju broja turista u odnosu na broj stanovnika.

Hor Preporod Ilijaš premijerno je predstavio svoj novi spot i pjesmu Bošnjak rađenu po stihovima Muse Ćazima Ćatića.
Centralni skup SDA Ilijaš završen je nastupom Armina Muzaferije i pjesmom “Da te nije Alija” i vatrometom ispred Sportske dvorane Ilijaš.

Share.

Comments are closed.