U Sportskoj dvorani lijaš počelo Otvoreno prvenstvo u sobnim modelima

Vazduhoplovni savez Kantona Sarajevo već 4. puta uzastopno organizuje: “Prvenstvo Kantona Sarajevo u sobnim modelima za učenike osnovnih škola” i “Otvoreno prvenstvo u sobnim modelima za Aeroklubove, članice Vazduhoplovnog Saveza Bosne i Hercegovine”. Takmičenje se održava ove nedjelje  u Sportskoj dvorani Ilijaš, u terminu od 11:00-15:00 sati. Maksimalni broj letova je pet, pri čemu se za plasman uzimaju dva najduža leta. Ekipu, juniorsku i seniorsku čine po tri člana, zbir rezultata određuje plasman.

Apsolutni rekorder ove klase je Vjenčeslav-Braco Kukić, član Aerokluba “Sarajevo”  i predsjednik Vazduhoplovnog saveza Kantona Sarajevo sa najdužim letom u trajanju od 12 minuta i 34 sekunde. Ali, Braco je odlučio da se ove godine ne takmiči i da pruži šansu i podršku mlađim članovima aeroklubova.

Danas se održavaju dva takmičenja u jednom u kategoriji sobnih modela, očekujemo pet klubova sa više od 30 takmičara, prijave su slobodne, pet startova i dva najbolja rezultata potrebni su za plasman. Očekujemo da će biti odličnih rezultata jer su uslovi i temperatura u Sportskoj dvorani idealni. Aviomodelarstvo prije je bilo dosta popularnije, ali sve je to skupo i finansijska sredstva uvjetuju bavljenje ovim disciplinama. Svaki klub aplicira na javne pozive i pokušava osigurati sredstva za aktivnosti, ali 50 posto troškova snose sami takmičari. Prvi put ove godine da nismo otišli na Svjetsko prvenstvo upravo zbog nedostatka  finansijskih sredstava, a tu smo lideri naročito klubovi  Visoko, Mostar, Bihać, Prijedor, Banja Luka. S druge strane, mijenja se obrazovanje u tehničkoj kulturi i imamo samo izložbe i neko opšte znanje i sve je potisnuto, smanjen broj disciplina tako da su aktivnosti i takmičenja koje organizira Savez ono čime se nastoji održati popularnost vazduhoplovnog sporta, imamo razumijevanja i ovdje u Ilijašu sa najnižom cijenom u Sportskoj dvorani, tako da ćemo opet sljedeće godine kad prikupimo sredstva doći ovdje u goste, kazao je Kukić za Radio Ilijaš.

Modeli se izrađuju od Balze, najlakšeg drveta na svijetu koje raste na visinama iznad 1500 m/nv i to na Ekvadoru. Presvlaka na modelu je ultra lagani film “Milar” debljine do 0,8 mikrona. Raspon krila ne smije preći 350 mm, težina modela je do 1,2 gr, a težina gumenog motora do 0,8 gr. Takmičar prije starta vrši motanje gume specijalnom motalicom do 1600 namotaja. Ispuštanjem modela iz ruke u središnjem dijelu dvorane počine mjerenje trajanja leta. Mjerilac vremena prati let do dodira modela na patos. Stoga je za ovu disciplinu potrebno veliko stručno znanje. Na kraju takmičenja proglašavaju se pobjednici u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji te ekipnom plasmanu.