Upravni odbor UABNOR-a Ilijaš organizovao je  obilježavanje 77. godišnjice od osnivanja I bataljona VI Istočno-bosanske udarne brigade u Srednjem. Istoj su prisustvovale mnogobrojne delegacije iz Federacije BiH, koje baštine kulturu sjećanja na važne historijske datume, od kojih je 13.mart, dan kada je formirana ova slavna brigada.

Selver Herić predsjednik UABNOR-a Ilijaš zahvalio se svim prisutnim koji su uveličila ovu svečanost  i pokazali da baštine kulturu sjećanja na historijske datume, kao što je ovaj.

„Danas je sa nama 46 delegacija iz cijele BiH. Ovaj datum ne smijemo i nećemo zaboraviti jer je on bitan za ovaj kraj. Brigada se sastojala od tri bataljona. Jedan od važnijih bataljona je upravo bio ovaj bataljon. Uspjesi su neizmjerljivi. Svi datumi koji su značajni za našu historiju imamo za obavezu baštiniti“, kazao je Herić.

Obilježavanju 77. godišnjice od osnivanja I bataljona VI Istočno bosanske udarne brigade u Srednjem prisustvovao je i Bogić Bogičević, nekadašnjeg člana Predsjedništva SFRJ.

„Obilježavanje ovih datuma su izuzetno važna. Ali ne zbog vraćanja u prošlost nego da sjećanjem i antifašističkim djelovanjem doprinesemo da se ne zaboravi  i da nekapituliramo pred zaboravom. Ove stvari se ne smiju više ponavljati. Sjećanja na historiju su važna zbog falsifikovanja historije i izjednačavanja fašista i antifašista. U Drugom svjetskom ratu su pobijeđene fašističe države i vojske a da fašizam nije pobijeđen najbolje smo osjetili na svojoj koži od devedesete do danas kada imamo stotine žrtava i presuđene genocide u BiH“, kazao je Bogičević.

Bosanskohercegovački književni teoretičar  Enver Kazaz kazao je da je antifašizam  civilizacijska vrijednost čovječanstva i postubilačka nevinost čovječanstva nakon što je nacizam napravio od svijeta tvornicu smrti.

„Jugoslavenski antifašizam predvođen Titom i partizanskim pokretom je zapravo antifašizam koji je okupio sve narode koji su željeli da se suprotstave divljačkoj, ubilačkoj snazi fašista i domaćih izdajnika. Poslije Užičeke Republike, Republika Srednje kao najveća slobodna teritorija 41. i 42. godine bila je mjesto gdje su definirani ciljevi borbe protiv fašizma. Tu je donesena Odluka o multietničkom karakteru partizanske borbe i tu je uspostavljena na savjetovanju u Ivančićima Platforma s kojom su partizani vratili državnost BiH. Antifašizam je jedini spas za BiH. Danas nakon krvavih devedesetih to je jedina vrijednost na osnovu koje možemo uspostavljati mir“, kazao je Kazaz.

Prisutne delegacije položile su cvijeće na spomen  kosturnici palim borcima iz NOR-a 41.-45. i spomen česmi  šehidima i palim borcima Odbrambeno oslobodilačkog rata 92.-95. u Srednjem.

Share.

Comments are closed.