Upis u srednju školu svim osnovcima može biti veoma stresan period. Pored njih, kroz ovu napetu situaciju prolaze i njihovi roditelji. Nakon završene osnovne škole prvi korak ka odrastanju je odluka o tome koju srednju školu upisati. Međutim, to nije tako jednostavno. U tom trenutku veoma je bitno donijeti dobru odluku, koja bi trebalo da bude u skladu sa interesovanjima, ali i u skladu sa onim što se nudi na teritoriji na kojoj bi se školovao budući srednjoškolac.

Kako bismo pomogli osnovcima sa područja općine Ilijaš pri izboru srednje škole, ali i susjednih općina, u programu Radio Ilijaša ugostili smo direktora Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš, gospodina Amira Džafu, jer u  srijedu 26. juna 2019. godine počinje upis u srednje škole.

„Kao i svake, i ove godine imamo novinu. Ove godine to je uvođenje izbornog područja opća gimnazija. S obzirom na to da smo u obavezi omogućiti učenicima da se pri upisu opredijele, odlučili smo da to bude jedno odjeljenje od 24 učenika. Naš nastavni plan bit će prikazan  u sredstvima informisanja. Ono po čemu se razlikuje ovaj smjer u odnosu na raniji plan jeste povećanje broja sati za drugi strani jezik a u našem slučaju to je njemački jezik. Do sada smo imali dva časa sedmičo za prvi i drugi razred, te se broj sati sedmično povećavana na tri sata. Na predmetu sport uvećan je fond sati sa dva na tri. Cilj je povećati tjelesnu aktivnost učenika. Imat ćemo upis u odjeljenje gimnazije informatčkog smjera poznatiji kao informatička ginazija. Svake godine najveća grupa učenika je prijavljena za to odjeljenje.  Ne radi se samo učenicima iz naše općine nego i iz susjednik općina. Konkurencija postaje sve jača i nadamo se da će i rezultati biti bolji. Učenici dobijaju gimnazijsko obrazovanje ali će ih stručno i osposobiti da budu programeri nakon srednje škole. Imaju izbor da li će raditi u informatičkom sektoru ili nastaviti s obrazovanjem“, istakao je direktor Džafo.

Slično zanimanje je i mašinski tehničar – konstruktor na računaru koje se može upisati već duži niz godina u SŠC „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš. Također, i ove godine osnovci će imati priliku upisati i zanimanja trećeg stepena.

„To je zanimanje koje također omogućava učenicima da rade samostalno, da konstruišu po narudži za kompanije. Doslovno, za takva zanimanja tržište više nije lokalno nego globalno. Učenici koji završe ovaj smjer zaista su zapošljivi na tržištu.  Od zanimanja trećeg stepna ove godine upisat ćemo dva odjeljenja. Jedno je frizer – vlasuljar i bit će kombinacija 12 učenika ili učenica a također 12 učenika za smjer prodavač. Ove godine smo odlučili da ne upisujemo učenike za zanimanje kozmetičar jer su u toku građevinski radovi i očekujemo da ćemo do kraja sljedeće godine imati opremljenu učionicu u kojoj će se izvoditi praktična nastava za kozmetičare i da ćemo moći u punom kapacitetu služiti lokalnoj zajednici, pored obrazovanja naših učenika“, kazao je Džafo.

Još jedno zanimljivo zanimanje koje je u ponudi osnovcima u SŠC „Nedžad Ibrišimović jeste i  operater na CNC mašinama i zavarivač kombinovano zanimanje. Već u školskim klupama učenici ovih smjerova izrađuju projekte i plasiraju proizvode koji nalaze put na tržištu.

„Učenici koji završe za ova dva zanimanja su 100% zapošljiva i vrlo su  traženi na tržištu rada. Učenike iz trećeg razreda, prije nego završe, kompanije već traže da rade za njih.  Nedavno smo počeli isporučivati neke naše proizvode na tržište. Konkretno, radi se o parkiralištima za bicikle. Već su našli put na tržištu i na to smo jako ponosni jer smo zaokružili jednu proizvodnu liniju. Taj proizvod konstruisali su naši mašinski tehničari konstruktori na računaru. Prodali smo proizvod i nazad dobili sredstva za uloženi materijal. Aplicirali smo na projekat u federalno ministarstvo i ukoliko nam odobre taj projekat naš je plan da ispred svih javnih ustanova u našoj općini imamo instalirana parkirališta za bicikla i da na taj način promovišemo zdrave stilove života“, kazao je direktor Džafo.

Direktor Džafo je istakao izuzetno važnu podršku firme Standard Furniture Factory s kojom imaju odličnu saradnju u pogledu praktične nastave koja se realizuje već dvije godine za operatere na CNC mašinama na čemu se zahvalio rukovodstvu firme.

Direktor Džafo je pozvao sve osnovce koji moraju izvršiti on line upis da isti obave iz prostorija škole. Svake godine se organizuje tim uposlenika koji pružaju podršku pri upisu.

„Naša misija je, pored toga što pokušavamo pružiti što kvalitetnije obrazovanje, da pretvorimo našu školu u ugodno mjesto boravka. Želja nam je da naši učenici vole ići u školu“, poručio je direktor Džafo.

Share.

Comments are closed.