Učenici drugih razreda i četvrtog razreda gimnazije, društveno izborno područje posjetili su Memorijalni  centar „Potočari“. Sa njima je putovalo i osam učenika iz Perzijsko-bosanskog koledža, a u Semizovcu su im se pridružili i učenici drugih razreda iz Vogošće.

Vođa puta bio je profesor Adil Muhić, čovjek koji je  prošao svu golgotu Srebrenice i uspio u onim teškim danima preći na slobodnu teritoriju. Profesor Nijaz Mašić kao profesor historije, bio je obavezan član grupe kojoj su povjereni naši učenici. I on je, poput prof. Muhića, kroz šume, stigao na slobodnu teritoriju. U pratnji učenika bili su još razrednici prof. Amela Konjičanin, prof. Fuad Ražanica i prof. Aida Krhan. Profesor Sead Kazija našao se u ulozi fotografa. Putovale su još i prof. Medina Alajmović-Sokolović i Adela Bešlija.

Amir Džafo direktor SŠC “Nedžad Ibrišimović” istakao je da živjeti u ovoj zemlji, a ne posjetiti  mjesto najvećeg stradanja našeg naroda u novijoj historiji je neoprostivo.

 „Projekat se realziju pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja KS. Radi se o jednom zaista poželjnom projektu sa aspekta učenja naše bliže historije. Sama posjeta Potočarima ostavlja bez daha. Nakon te posjete svako od naš može samo da šuti. Mislim da je Ministarstvo obrazovanja KS  napravilo zaista dobar potez jer je omogućilo  svim učenicima a kroz pratnju i nastavnicima koji nisu bili u Potočarima da to obave. Jer zaista, živjeti u ovoj zemlji a ne posjetiti to mjesto najvećeg stradanja našeg naroda u novijoj historiji je neoprostivo. Naš nastavnik historije bio je u pratnji učenicima i sve vrijeme u toku putovanja dobijali su kvalitetne informacije o stradanju”, kazao je direktor Džafo.

Učenici i nastavnici obišli su spomen sobu, prisustvovali historijskom času i projekciji filma u prostorijama Muzeja genocida u Srebrenici.

 

izvor: Srednjoškolski centar “Nedžad Ibrišimović” Ilijaš

Share.

Comments are closed.