Za učenike IV razreda ilijaških škola  je i ove školske godine organizovana „Škola plivanja“. Cilj ovog projekta je sistemska organizacija „Škole plivanja“ za učenike osnovnih škola Kantona Sarajevo, edukacija djece osnovnim plivačkim vještinama i usavršavanje pravilnog izvođenja plivačkih tehnika. Za ovu vrstu edukacije obezbijeđena su novčana sredstva za prijevoz učenika na relaciji škola –bazen – škola.

Iz Ilijaša u projektu učestvuje 223 djece četvrtih razreda iz škola: “Podlugovi”, “Hašim Spahić”, “Srednje” i “Stari Ilijaš”.

Ukupna vrijednost projekta je 8 700 KM, Općina Ilijaš podržala je projekat Škole plivanja sa 4 240 KM, a projekat su participacijom u plaćanju podržali i roditelji učenika.

Sedam općina Kantona Sarajevo u saradnji sa javnim preduzećem „Olimpijski bazen Otoka“, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade te Ministarstvom kulture i sporta omogućava besplatnu obuku plivanja učenicima i učenicama osnovnih škola.

Besplatna obuka plivanja traje deset radnih dana u terminima od po sat vremena. Instruktori su zaposlenici JU Olimpijski bazen Otoka, koji su profesori sporta i tjelesnog odgoja, te studenti/ice sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu. 

Projekat Škole plivanja pratit će mala knjižica “Priručnik o plivanju za budućeg plivača sa plivačkom značkom“ u kojem autori objašnjavaju metodiku rada po časovima, potrebe djece za odlazak na bazen i pravila ponašanja na bazenu, a koji će ostati trajno vlasništvo djece.

Share.

Comments are closed.