Upis u Osnovnu muzičku i baletsku školu “Novo Sarajevo” – Područno odjeljenje Ilijaš za školsku 2018/2019. trenutno je u toku i  trajat će do 01.06.2018. Kako bismo ilijaškim osnovcima približili sve informacije vezano za osnovno muzičko obrazovanje, tim povodom za Radio Ilijaš govorila je Srna Dulaš nastavnica klavira u OMBŠ „Novo Sarajevo“ područno odjeljenje Ilijaš.

„Osnovna muzička škola traje šest godina. To je javna ustanova kao i sve druge osnovne škole. Na kraju dobijete svjedočanstvo. Prva tri razreda učenici imaju dva predmeta.To je osnovni izborni predmet, instrument koji svirate. Poslije toga dobija se predmet solfego gdje učite pjevanje, ritam itd. U trećem razredu dobijate i treći predmet zavisno od instrumenta koji svirate. Svim učenicima trećih razreda osnovnih škola želim dobrodošlicu, da nam dođu i okušaju svoje sposobnosti u svijetu muzike. Kroz muziku učenici obrazuju dušu i svoje biće. Talenat jeste bitan, ali svi mi imamo od djetinjstva porive da pjevamo, plešemo, sviramo. Muzika je konstantno upletena u naš život. Ono što je bitno, kada se neko počne ozbiljnije baviti muzikom odnosno kad se upiše u muzičku školi, jeste to da radi nešto što će kasnije imati rezultat. Vrlo je bitna komunikacija između nastavnika i učenika. Zaista postoje trenuci kada učenici ne znaju kako bi rješili neku situaciju, gdje se mi trudimo biti potpuno na raspolaganju,a  naši učenici ulože sve napore da zajednički uspijemo“, kazala je nastavnica Dulaš.

Učenici naše škole ostvaraju zapažene rezultate na mnogobrojnim takmičenjima na kojima uzimaju učešće.

„U prvoj polovini školske godine, područno odjeljenje Ilijaš osvojilo je 12 prvih nagrada i od toga su 3 laureata odnosno nositelji prvh nagrada, koji su imali najveći broj bodova na listama. Tu je i 10 nagrada za drugo mjesto  te tri nagrade za treće mjesto“, kazala je nastavnica Dulaš.

Mnogobrojni su koncerti na kojima nastupaju učenici iz muzičke škole Ilijaš. Ono što ih posebno karakteriše i dovodi do mnogobrojnih uspjeha jeste njihovo druženje i poznanstvo, kako u muzičkoj školi tako i u osnovnoj školi ali i drugim aktivnostima.

„Ove godine je fokusa bio na Federalnom kamernom takmičenju gdje su djeca zajedno svirala. Poznanstva i prijateljstva naših učenika zaista su bila prednost na ovom takmičenju.  Približavamo se kraju školske godine i bit će upriličen završni koncert u prostorijama Kino sale KSC Ilijaš“, kazala je nastavnica Dulaš.

Podsjećamo da je objavljen oglas za upis učenika u I razred u JU Osnovnu muzičku i baletsku školu “Novo Sarajevo” – Područno odjeljenje Ilijaš za školsku 2018/2019. god, i to na slijedeće odsjeke:

– KLAVIR

– GITARA

– HARMONIKA

Prijava djece za upis i prijemni ispit će se održati. do 01.06. ( od 09,00-08,00 sati) u prostorijama škole (KSC Ilijaš). Prilikom prijave roditelji trebaju donijeti rodni list djeteta. Za sve dodatne informacije možete se informisati svakim radnim danom na broj tel. 061/494-110 ; 061/356-508.

Share.

Comments are closed.